today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η σημειολογία του νομοσχεδίου για τις πορείες – Τι επιδιώκει ο Πρωθυπουργός

Οι λίγοι δεν μπορούν να ταλαιπωρούν τους πολλούς. Το «καθαρό» αυτό μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεπής με τις αδιαπραγμάτευτες δεσμεύσεις του δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να έλθει σε ρήξη με τις συντεχνίες, τους συνδικαλιστές και με όλα τα «κακώς κείμενα» της χώρας που την κρατούν δέσμια των παθογενειών της εδώ και δεκαετίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει το επίμαχο νομοσχέδιο, από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περίπου 300 συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα κάθε μήνα, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες.

Κεντρικός στόχος είναι να μπει ένα φρένο στις διαδηλώσεις για «ψύλλου πήδημα» που οργανώνουν τα κόμματα της ακροαριστεράς και στη πορεία συμμετέχουν καμιά τριανταριά θερμοαιμοι νεαροί που κλείνουν μεγάλους δρόμους και προκαλούν επεισόδια.
«Αυτό δε σημαίνει ότι καταργείται το δικαίωμα των συναθροίσεων, αλλά οποιαδήποτε πορεία αποφασίζουν οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα γίνεται με κανόνες που ισχύουν σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού αποσαφηνίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις.

Και προσθέτει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση είναι απέναντι από τους «επαγγελματίες συνδικαλιστές» και υπέρ των εργαζομένων»

Υπερ του νομοσχεδίου τάσσεται και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος σε δηλώσεις του είχε ζητήσει «να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για συγκεντρώσεις»

Το Μαξίμου με νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να εκπέμψει ένα βασικό πολιτικό μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, χωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λογαριάζει το πολιτικό κόστος, αν αυτό υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έδειξε ότι βαδίζει πάνω σε ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο και παραμένει προσηλωμένη στις προεκλογικές υποσχέσεις της.
Έτσι, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ήλθε ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της ανομίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αλλά και του νέου νόμου για την προκήρυξη των απεργιών.

Δυο μεγάλα κρας-τεστ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που τα πέρασε με επιτυχία. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι απέναντι σε αυτά τα μέτρα ήταν και είναι για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ που επι των ημερών του άλλαξε ο νόμος για τις απεργίες καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την κήρυξη τους.

Έκπληξη ήταν όμως και η στάση του ΚΙΝΑΛ που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, για το πως θα κινηθεί την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Και αυτό επειδή το κυβερνητικό νομοσχέδιο έχει πολλά κοινά σημεία με το σχέδιο νόμου που είχε συγκροτήσει ο Γιώργος Καμίνης όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων και ήταν αντίθετος με το «μπάχαλο» που δημιουργούσαν οι σχεδόν καθημερινές πορείες στην πρωτεύουσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ