today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος και της νέας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων

“Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι θα έκανε κάθε αστική κυβέρνηση, ρίχνει το βάρος και της νέας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, γι’ αυτό παίρνει και τα μέτρα της ενάντια στο λαό που έχει πληρώσει πολλά και δεν μπορεί να πληρώσει ξανά”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Ευόσμου. Χαρακτήρισε “κατάπτυστο” το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, ζήτησε την άμεση απόσυρσή του και στην περίπτωση που επιμείνει σε αυτό επισήμανε: “Ενα πράγμα να ξέρει η κυβέρνηση. Πως και οι εργάτες, οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων θα πάρουν τα μέτρα τους θα ακυρώσουν στην πράξη τα νέα αντιδραστικά σχέδια. Το έχουν κάνει και στο παρελθόν και θα το ξανακάνουν με την οργανωμένη απειθαρχία τους, “δεν θα συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις”.

“Σε αυτό το δρόμο η ΝΔ δεν βαδίζει μόνη της. Έχει από κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ να της κρατάνε το φανάρι στα κρίσιμα ζητήματα” είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: “Μη σας μπερδεύει ο σκυλοκαυγάς που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα αστικά κόμματα, για το ποιος θα επικρατήσει για να κάθεται στην καρέκλα της εξουσίας, να ξεζουμίζει το λαό και να τρώνε οι ίδιοι και οι παρατρεχάμενοί τους με χρυσά κουτάλια”. Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι “στήνει επικοινωνιακά σόου, προσπαθώντας να πείσει ότι η διάρκεια της κρίσης θα είναι μικρή, ότι σύντομα θα έρθει η ανάκαμψη” και σημείωσε ότι “η διεθνής κρίση χτυπά αλύπητα την ελληνική καπιταλιστική οικονομία, η οποία είναι πιο ευάλωτη αφού στηρίζεται σε πήλινα πόδια”. “Για άλλη μια φορά οι πολλοί, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό, ενώ οι λίγοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και λοιποί εκμεταλλευτές “θα τη βγάλουν ξανά καθαρή”. Αυτό ακριβώς κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, στα χνάρια των προηγούμενων. Στέλνει το λογαριασμό της κρίσης στους εργαζόμενους, στο λαό”, υπογράμμισε. Σημείωσε, μάλιστα, πως “το κράτος αναλαμβάνει να ξελασπώσει την μεγαλοεργοδοσία πληρώνοντας ακόμα και κάποιες υποχρεώσεις της, αλλά την ίδια στιγμή, δεν παίρνει το μέτρο να εξασφαλίσει εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους”.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ είπε πως “στις μεγάλες επιχειρήσεις κατευθύνονται και τα νέα πακέτα της ΕΕ, για τα οποία πανηγυρίζει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πακέτα αυτά, είτε με τη μορφή δανείων, είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων θα πληρωθούν από τις τσέπες του λαού και με την αύξηση της φορολογίας, με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας”.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα παρατήρησε πως και οι δυο “έδωσαν εξετάσεις μπροστά στον ΣΕΒ, στο συνέδριό του, για το ποιος είναι ο πιο ικανός “διευθυντής” των συμφερόντων τους”. “Ο μεν Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως ο τεχνοκράτης “manager” που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα για να στηρίξει τα κέρδη των βιομηχάνων. Ο δε Τσίπρας ως ο φιλεύσπλαχνος “manager” που μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα κέρδη, μέσω της “κοινωνικής συνοχής”, δηλαδή της ταξικής συνεργασίας και της εξαπάτησης των εργαζομένων”, είπε και συνέχισε: “Πίσω, όμως, απ’ το διαγωνισμό τους, κρύβεται η κοινή στήριξή τους στη γραμμή του κεφαλαίου και της ΕΕ: Απ’ τη μια ενίσχυση κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων με άφθονο κρατικό χρήμα και απ’ την άλλη διατήρηση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας για το λαό”.

“Οσο μικραίνουν οι αποστάσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, της στήριξης του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όσο μοιάζουν, ακόμα και στο ύφος, οι δύο πόλοι του αστικού πολιτικού συστήματος, τόσο ο ένας θα βγάζει στην φορά τα άπλυτα του άλλου, για να συνεχίζει να παίζεται το ίδιο παιχνίδι”, επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: “Μπόχα και δυσωδία! Αυτό είναι το σύστημά τους που βρωμάει και ζέχνει. Αλλά γι’ αυτό δεν βγάζει κανείς τσιμουδιά! Κανείς τους δεν ακουμπάει τις πραγματικές ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις ίδιες τις αιτίες της διαπλοκής που βρίσκονται στη βαθιά σήψη ενός συστήματος κι ενός κράτους, που στον πυρήνα του έχει την εξυπηρέτηση των κομπιναδόρων του χρήματος, ενώ την ίδια στιγμή υπονομεύει τις λαϊκές ανάγκες. Το εκτροφείο των σκανδάλων είναι το ίδιο το σύστημα. Εκεί οδηγεί η σύμφυση του κράτους με μεγάλους ομίλους, έτσι στήνονται τα deal, εκτός κι εντός συνόρων. Έτσι χτίζονται εν προκειμένω, οι “αναβαθμισμένες” σχέσεις με το κράτος – χωροφύλακα Ισραήλ που συνεχίζονται και σήμερα, όπως υπήρχαν και πριν, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ας σταματήσουν λοιπόν ορισμένοι να το παίζουν αθώες περιστερές! Αυτό δεν κάνουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και με όλους τους τρόπους; Εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Και με συμφωνίες πάνω από το τραπέζι και με συμφωνίες κάτω από αυτό. Την ίδια ώρα που ακούμε για “πολλά λεφτά”, για εκατομμύρια που μπαινοβγαίνουν σε λογαριασμούς, την ίδια ώρα κουνάνε το δάκτυλο στον λαό να κάνει υπομονή, να μην διεκδικεί, να το βουλώνει και να δέχεται χωρίς διαμαρτυρία την ένταση της εκμετάλλευσης”.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα για τη θέση του να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, λέγοντας πως “το μόνο ζεστό χρήμα που έχουμε υπόψη μας είναι αυτό που βγήκε από το ξεζούμισμα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, μέσα από την υπερφορολόγησή τους, από τις κρατικές περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια”. Στο σημείο αυτό ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να στηριχτούν εδώ και τώρα από το κράτος τα μικρά μαγαζιά, με βάση τα μέτρα ανακούφισης που προτείνει το ΚΚΕ. Και οι μικροεπαγγελματίες πρέπει να οργανώσουν τη δράση τους, να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να δώσουν αγωνιστική πνοή στους εμπορικούς συλλόγους σε κάθε γειτονιά.

Με αφορμή και την εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα και διεκδικεί μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας µε έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθµια φροντίδα. Ειδικότερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είπε ότι οι εξελίξεις που διαγράφονται είναι προβληματικές και επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα. Είπε πως με τις “πλάτες” των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε η τουρκική αστική τάξη έχει “γκριζάρει” το Αιγαίο, με αυτές συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου, με αυτές υπογράφηκε το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της.

Μόνο η πρόταση πάλης του ΚΚΕ μποτεί να δώσει σήμερα διέξοδο και απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις και στα μεγάλα εργατικά λαϊκά προβλήματα, μπορεί να δώσει, μόνο η πρόταση πάλης του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία, τον Σοσιαλισμό, επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας και αναρωτήθηκε:”Πόσο ακόμα θα υποφέρουμε από διλήμματα όπως:

– «Να σωθούν τα κέρδη ή οι ανθρώπινες ζωές»;

– «Να ψάξω μία δουλειά εδώ ή να μεταναστεύσω»;

– «Να χάσω την δουλειά και να απολυθώ ή να δεχτώ την εκ περιτροπής εργασία και την μείωση μισθού»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ