today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

«Ναι» από ΝΔ για τροποποίηση σύμβασης δωρεάς μεταξύ ΙΣΝ-Δημοσίου, επιφυλάξεις από τα άλλα κόμματα

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την τροποποίηση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, μεταξύ του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα υγείας.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, εξέφρασαν επιφυλάξεις, διευκρινίζοντας πάντως ότι η στάση τους δεν αφορά τη δωρεά του Ιδρύματος αλλά τις ασάφειες ως προς τους στόχους της τροποποίησης της σύμβασης.

Η γενική εισηγήτρια της ΝΔ Παρασκευή Βρυζίδου έδωσε έμφαση «στη σημαντική προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού».

«Παρά τις επιφυλάξεις μας για τις στοχεύσεις της νέας σύμβασης και τη μεθοδολογία που προωθείται από τη κυβέρνηση, δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος σε μια διευρυμένη και στρατηγικού χαρακτήρα σύμβαση- δωρεάς, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την οποία εμείς δρομολογήσαμε», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Αποσαφηνίσεις για τις τροποποιήσεις της σύμβασης ζήτησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Θετικός για τη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην ενίσχυση του ΕΣΥ, δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, εκφράζοντας επιφυλάξεις ως προς τις προτεραιοποιήσεις της νέας σύμβασης.

«Εμείς λέμε όχι γιατί οι δωρεές για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας όχι μόνο δεν ξεπλένουν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τα διαχρονικά προβλήματα αλλά τα φανερώνουν ακόμα περισσότερο», σημείωσε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής.

Τέλος, τόσο η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, όσο και η ειδική αγορήτρια του ΜεέΡΑ25 Μαρία Αμπατζίδου, εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις ως προς τους νέους στόχους της τροποποιημένης σύμβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ