Οι Αυστριακοί φοβούνται όλο και λιγότερο τον κορωνοϊό

101

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης δείχνει ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία φοβούνται όλο και λιγότερο τον κορωνοϊό και την ίδια στιγμή ο γνωστός Υγιεινολόγος Χανς-Πέτερ Χούτερ, εκφράζοντας ανησυχίες για επιστροφή στη ρουτίνα, προειδοποιεί πως «είναι πολύ νωρίς για χειραψίες».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας, μόνον το 8,4% των Αυστριακών «βλέπουν» επί του παρόντος τον κορωνοϊό ως σημαντικό ή πολύ σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, αντί του 26,5% που ήταν το ποσοστό σε ανάλογη έρευνα στα τέλη Μαρτίου, ενώ στη Βιέννη, οι άνθρωποι τείνουν να εκτιμούν τον κίνδυνο υγείας από τον κορωνοϊό ακόμη λιγότερο από ό, τι στα άλλα οκτώ ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

«Η υποκειμενική αντίληψη ενός κινδύνου είναι απλά πολύ χαμηλή και το γεγονός αυτό έχει γίνει σχεδόν καθημερινός κίνδυνος», εξηγεί ο επικεφαλής της Έρευνας Μπέρνχαρντ Κίτελ από το Ινστιτούτο Οικονομικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, προσθέτοντας πως πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αγνοήσουν τις προφυλάξεις, όπως οι ελάχιστες αποστάσεις.

Κατά την άποψή του, για την απρόσεκτη συμπεριφορά του πληθυσμού ευθύνεται επίσης η κυβέρνηση, η οποία έδωσε πολύ μεγάλο βάρος σε απαγορεύσεις και ποινές, «ενώ, θα ήταν καλύτερα να αρχίσουμε έναν πολύ ισχυρότερο διάλογο και να τον αναπτύξουμε ως κοινή άποψη του πληθυσμού που ζει στην Αυστρία και αυτό θα ήταν πιο βιώσιμο».

Ανησυχίες για τις εξελίξεις εκφράζει και ο Χανς-Πέτερ Χούτερ ειδικός σε θέματα Υγιεινής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης, επισημαίνοντας ότι η ευκολία με την οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τον κορωνοϊό μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι του σημείου να αγνοείται πλήρως αυτός ο κίνδυνος.

Εξακολουθεί να είναι ακόμη σημαντικό να τηρείται η απόσταση ασφαλείας και να γίνεται η χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις, «και αυτό πρέπει να το αυτοματοποιήσουμε», προειδοποιεί ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για χειραψίες».