today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Γαλλία: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Υψηλόβαθμη Γαλλίδα αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση οι εμπορικές συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, που έχει ήδη αποχωρήσει από την Ε.Ε., να τερματιστούν χωρίς συμφωνία, αν και είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Δεν αποκλείω τίποτα», δήλωσε η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ερωτηθείσα εάν μπορεί να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Αυτοί που χρειάζονται περισσότερο μια συμφωνία είναι οι Βρετανοί. Δεν μπορούν να αντέξουν ένα δεύτερο σοκ μετά την επιδημία. Δεν θα είχαν πρόσβαση στο δίκτυ ασφαλείας που είναι η Ευρώπη, δεν θα είχαν πρόσβαση στο ταμείο στήριξης», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χώρες η πανδημία της COVID-19.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο ότι οι συνομιλίες για μια συμφωνία μετά το Brexit δεν μπορούν να τραβήξουν έως το φθινόπωρο.

Η Μονσαλέν δήλωσε: «Δεν θα υποκύψουμε στην πίεση αυτής της προθεσμίας, σε αυτόν τον τελικό αγώνα ταχύτητας που θέλει να μας επιβάλει η Βρετανία με την ελπίδα ότι θα υποκύψουμε. Δεν θέλουμε μια συμφωνία μόνο και μόνο για να έχουμε μια συμφωνία, αλλά θέλουμε μια ισορροπημένη συμφωνία».

Η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου αλλά οι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις έχουν έως τώρα σημειώσει μικρή πρόοδο. Ο Τζόνσον και οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία αλλά και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι ο χρόνος εξαντλείται και παραμένει η πιθανότητα μη επίτευξης συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ