Τα οφέλη από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ

164

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου για την επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον ομολόγο του Μπέντζαμιν Νετανάχιου στην Ιερουσαλήμ, όπως φάνηκε από το κοινό ανακοινωθέν.
Το …ταμείο είναι θετικό για την Ελλάδα που αποκόμισε σημαντικά οφέλη για τα συμφέροντα της χώρας, σε μια περίοδο έξαρσης της έντασης με την Τουρκία.

Του Κώστα Πασίση

Πρώτο, ο κοινός βηματισμός Ελλάδας και Ισραήλ σε κρίσιμα γεωστρατηγικά ζητήματα. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, καθώς και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και αυτό καταγράφηκε στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δυο χώρες.

Δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα απέκτησε έναν νέο ισχυρό σύμμαχο στην περιοχή, συγκροτώντας επι της ουσίας ένα «μέτωπο» έναντι της Τουρκίας η οποία διεκδικεί από μόνη της το ρόλο του χωροφύλακα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από μια σειρά προκλητικών -επιθετικών ενεργειών της.

Tρίτο είναι η συμφωνία για την προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου East-Med μεταξύ της Ελλάδος -Ισραήλ – Κύπρου, που αλλάζει τα δεδομένα στο ενεργειακό επίπεδο, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η κατασκευή του συνάδει ακόμη με τις στρατηγικές ενεργειακές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανοίγει νέα οδό προμήθειας αερίου και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών.

Στη βάση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το στρατηγικό status της Ελλάδας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την επιρροή της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ως κράτος μέλος της.

Συνεργάτης του Πρωθυπουργού με αφορμή τόσο την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας , όσο και τις συμφωνίες με το Ισραήλ, επεσήμανε και τη διακριτή θέση που έχει αποκτήσει η χώρα μας, σε διπλωματικό επίπεδο στη διεθνή σκακιέρα.

Η επισφράγιση της συμμαχίας Ελλάδας -Ισραήλ έστειλε πολλά μηνύματα στις χώρες της περιοχής. Στην Άγκυρα το μήνυμα είναι διπλό και καίριας σημασίας.
Πρώτον. Ο Σουλτάνος Ερντογάν θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, γιατί η Τουρκία στο τέλος θα ξεμείνει από φίλους και συμμάχους, παρα το γεγονός ότι είναι μια αναγνωρίσιμη στρατιωτική δύναμη.
Δεύτερον, η Τουρκία έχει απέναντι της και το Ισραήλ, καθώς ο αγωγός EastMed θίγει ευθέως τα ζωτικά συμφέροντα της. Η Άγκυρα εκτιμά ότι η τριμερής συμμαχία Ελλάδα-Ισραήλ Κύπρος) αποτελεί μια επιπλέον κίνηση αποκλεισμού της από τις έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων. Και κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι «χαράσσουν» τα θαλάσσια σύνορα της λεκάνης της Μεσογείου, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν στα σχέδια την Τουρκία.

Εξίσου σημαντικό, όμως είναι και το μήνυμα που στέλνεται στην Αίγυπτο, καθώς το Κάιρο πρέπει να αντιληφθεί ότι η συνεργασία με την Ελλάδα καθίσταται …μονόδρομος.
Τέλος επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σήμερα πηγαίνει στο Κάιρο προκειμένου, όπως ανέφερε, «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο».