today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ε.Αχτσιόγλου: Να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις και να στηριχτεί η εργασία

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν όρθιες και να στηριχτεί η εργασία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο «MEGA», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «υπάρξει μία κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», διότι «αν δεν στηριχτεί το εισόδημα των εργαζομένων δεν θα υπάρχει κατανάλωση». «Είναι μία αλυσίδα η οποία πρέπει να στηριχτεί συνολικά», τόνισε.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία» σημείωσε ότι «η εμβαλωματική παρέμβαση της κυβέρνησης πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα -με την οποία το κράτος θα καλύψει μόνο για 1,5 μήνα, μόνο το 30%, μόνο των εργοδοτικών εισφορών-δείχνει ότι το πρόγραμμα δεν ικανοποιεί και δεν προχωράει», γιατί «δεν απαντά στις ανάγκες καμιάς εκ των δύο πλευρών, ούτε των επιχειρήσεων ούτε των εργαζομένων», για τους εργαζόμενους «οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών κατά 20% και δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας, καθώς δεν απαγορεύονται οι απολύσεις στην επιχείρηση που κάνει χρήση του μέτρου», ενώ «δεν ελαφρύνει πραγματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά «για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών και τις εστίασης, που είναι οι πλέον πληττόμενες», η οποία προβλέπει «να καλύπτει το κράτος το 100% των εισφορών και το 40% του μισθού και ο εργοδότης να πληρώνει το υπόλοιπο 60% του μισθού», με «παράλληλη δέσμευση να μην υπάρχει απόλυση και η ρήτρα αυτή να έχει μετενέργεια για ένα εξάμηνο». Όπως εξήγησε, με αυτό το μοντέλο «η επιχείρηση είναι πολύ πιο ευνοημένη, σε σχέση με αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση» και ο εργαζόμενος δεν χάνει τίποτα, καθώς προστατεύονται οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας.

Για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επισήμανε ότι «με επιπλέον 20 εκατ. ευρώ δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του τουρισμού, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι τεράστιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, προτείνει για τον τουρισμό «ένα πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει περίπου 2,5 με 3 εκατ. πολίτες για τη διαμονή, τη διατροφή και τις μεταφορές τους». Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί «να δημιουργήσει μία τεράστια δυναμική στον εσωτερικό τουρισμό και μία πραγματική τόνωση της ζήτησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ