today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Σιγκαπούρη: Τα μισά από τα νέα κρούσματα της COVID-19 είναι ασυμπτωματικά

Τουλάχιστον τα μισά από τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Σιγκαπούρη δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο συμπρόεδρος της ειδικής ομάδας της κυβέρνησης για τον ιό, ενισχύοντας την απόφαση της πόλης-κράτους να χαλαρώσει πολύ σταδιακά τα μέτρα περιορισμού.

Η Σιγκαπούρη έχει έναν από τους υψηλότερους απολογισμούς μολύνσεων στην Ασία, με περισσότερα από 38.000 κρούσματα, λόγω μαζικών ξεσπασμάτων της επιδημίας σε κοιτώνες μεταναστών εργατών. Ξανάνοιξε τα σχολεία και ορισμένες επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα έπειτα από lockdown σχεδόν δύο μηνών.

«Με βάση την εμπειρία μας, για κάθε συμπτωματικό κρούσμα έχουμε τουλάχιστον ένα ασυμπτωματικό», δήλωσε ο Λόρενς Ουόνγκ, ο οποίος πρόσθεσε πως η ανακάλυψη αυτή έγινε τις τελευταίες εβδομάδας καθώς η Σιγκαπούρη ενέτεινε την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ.

Η Σιγκαπούρη δεν έχει πει πόσα ασυμπτωματικά κρούσματα έχει καταγράψει.

Ο Ουόνγκ δεν αποκάλυψε τον αριθμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων στη Σιγκαπούρη, που έχει καταγράψει 6.294 μολύνσεις από τον ιό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην τεράστια πλειονότητά τους μεταξύ των μεταναστών εργατών.

Η Κίνα ανέφερε πως 300 φορείς της COVID-19 χωρίς συμπτώματα στην κεντρική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, βρέθηκε ότι δεν ήταν μολυσματικοί. Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί λένε πως οι μολύνσεις από ασυμπτωματικούς φορείς είναι κάτι συνηθισμένο, δημιουργώντας μια τεράστια πρόκληση για τον έλεγχο της ασθένειας.

Ο Ουόνγκ είπε πως ενώ οι ασυμπτωματικοί φορείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαδώσουν τον ιό καθώς δεν βήχουν και δεν φταρνίζονται, έχουν υπάρξει περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης στη Σιγκαπούρη, ειδικά ανάμεσα σε ασθενείς που ζουν σε γειτονικές συνοικίες.

Είπε πως η ανακάλυψη του επιπέδου των ασυμπτωματικών φορέων οδήγησε την κυβέρνηση να σχεδιάσει μια σταδιακή άρση των περιορισμών που απαιτούν από πολλούς ανθρώπους να εργάζονται ακόμη από το σπίτι και να συναναστρέφονται κοινωνικά μόνο τις οικογένειές τους.

«Ο κόσμος σχολιάζει — γιατί δεν ξανανοίγουμε την οικονομία πιο γρήγορα;» είπε ο Ουόνγκ. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια πιο προσεκτική προσέγγιση… υπάρχουν ακόμη αυμπτωματικά κρούσματα που μπορεί να μην έχουμε εντοπίσει τα οποία κυκλοφορούν στην κοινότητα», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ