today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Brexit: Περιορισμένη η πρόοδος στον τέταρτο γύρο συνομιλιών με την ΕΕ

«Η πρόοδος παραμένει περιορισμένη, αλλά οι συνομιλίες μας έγιναν σε θετικό τόνο. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και παραμένουμε δεσμευμένοι σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Ντέιβιντ Φροστ, για τον τέταρτο γύρο συνομιλιών που ολοκληρώθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με ελαφρώς διαφοροποιημένο ύφος από την ανακοίνωση του Ευρωπαίου ομολόγου του, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ντέιβιντ Φροστ επισημαίνει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς βρίσκονται κοντά στην επίτευξη των ορίων για όσα μπορούν να επιτευχθούν μέσω των συνομιλιών από απόσταση και ότι για να επιτευχθεί πρόοδος είναι σαφές ότι πρέπει να ενισχυθούν και επιταχυνθούν οι εργασίες των δύο πλευρών. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαπραγμάτευση την κατάλληλη στιγμή για να επιτρέψουμε στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να έχουν βεβαιότητα για τους εμπορικούς όρους που θα ακολουθήσουν μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στο τέλος αυτής της χρονιάς, και εάν χρειαστεί να επιτρέψουμε την επικύρωση οποιωνδήποτε συμφωνιών επιτευχθούν» αναφέρει.

Από βρετανικής πλευράς, γράφει, «είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε σκληρά για να δούμε τουλάχιστον κατά πόσο το πλαίσιο μίας ισορροπημένης συμφωνίας, που θα καλύπτει όλα τα θέματα, μπορεί να επιτευχθεί σύντομα. Φυσικά, κάθε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να επιδέχεται την πραγματικότητα των θέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και το λεγόμενο ‘ανταγωνισμό με ισότιμους όρους’ στην αλιεία και στα υπόλοιπα δύσκολα ζητήματα».

Σήμερα, καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος, τροφίμων και αγροτικών υποθέσεων, ο διευθυντής βιωσιμότητας τροφίμων της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικού Εμπορίου, Άντριου Όπι, προειδοποίησε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στους εμπόρους λιανικής πώλησης της αλυσίδας τροφίμων από ότι συνέβη με την πανδημία του κορονοϊού, οπότε υπενθύμισε τις αγορές πανικού και την υπερβολική ζήτηση που σημειώθηκε στις αρχές της κρίσης, η οποία όπως είπε ήταν μεγαλύτερη από αυτή μίας τυπικής περιόδου Χριστουγέννων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ