today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Οι εθνικές μάχες του Κ.Μητσοτάκη και το αντάρτικο Τσίπρα

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους του στην Ευρώπη, για το υπό συγκρότηση Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δις ευρώ που είναι η πρόταση της Κομισιόν για την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να «γκριζάρει» την εθνική επιτυχία η οποία αναμένεται να δώσει βαθιές ανάσες στην οικονομία μας, μιλώντας για εποπτεία και μνημονιακούς όρους από τους θεσμούς.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την παραδοσιακή πολιτική φιλία του με τη Γαλλία και τον Εμμανουέλ Μακρόν και τη συμμαχία που έκτισε με τις χώρες του Νότου την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, πέτυχε μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα, με την πρόταση της προέδρου της Ε.Ε Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, όσον αφορά την οικονομική βοήθεια.

Η νίκη αυτή, όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα πρέπει να εγκρίνει την πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν. Μεχρι τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε διαρκείς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να «περιφρουρήσει» τα κεκτημένα.
Και μιλάμε για εθνική επιτυχία επειδή η εκταμίευση του τεράστιου αυτού ποσού έγινε, χωρίς νέα μνημόνια και δεσμεύσεις πέρα από αυτές που προκύπτουν από τις συμβατικές υποχρεώσεις των κρατών-μελών. Οπερ σημαίνει ότι η χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά σχέδια που θα δικαιολογούν την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή επιφανών καθηγητών οικονομίας και ειδικότερα της Επιτροπής Πισσαρίδη η όποια θα «ντύσει» το ελληνικό σχέδιο με τα καταλληλά επιχειρήματα, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες από τα 32 δις ευρώ.
Το Μάξιμου σε αυτή την εθνική προσπάθεια περίμενε να έχει τη στήριξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία όμως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, προκαλώντας ερωτηματικά για το τι ακριβώς έχει κατά νου ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει το «άσπρο -μαύρο» για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο ΣΥΡΙΖΑ «πατώντας» σε μια φράση του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις περι «ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας», μια παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, υπέπεσε σε άλλο ένα μέγα …φάουλ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «αντί να μοιράζει ανέξοδες διαβεβαιώσεις στο εσωτερικό ότι το πακέτο της Κομισιόν δεν θα περιλαμβάνει μνημονιακούς όρους, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα κι από τους πολιτικούς του φίλους».

Στην Κουμουνδούρου απάντησε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας…». αλλά το κακό είχε γίνει.

Ο Τσίπρας με το καλημέρα της εθνικής προσπάθειας ξεκίνησε ένα νέο «αντάρτικο», όπως και στο παρελθόν.
Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την πικρόχολη αυτή στάση επεσήμαναν ότι οι κινήσεις της Κουμουνδούρου απλά επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «ποντάρει» στο καταστροφολογικό σενάριο για την οικονομία για να συνθέσει το δικό πολιτικό αφήγημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ