today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Οι άμεσες προκλήσεις του Κ.Μητσοτάκη και το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η ορθή διαχείριση του πακέτου των 32 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το στοίχημα του τουρισμού, είναι οι τρεις μεγάλες και άμεσες προκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη μετα-κορωνοιο εποχή.
Μετά την άρση του lockdown, o Πρωθυπουργός έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο του για επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με τη διαρκή απειλή της Τουρκίας η οποία αναβάθμισε το επίπεδο των προκλήσεων, σε επικίνδυνο βαθμό.

Του Κώστα Πασίση
Μετα το «κακοστημένο» σώου, με επίκεντρο την Αγία Σοφία, η αποκάλυψη ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου ζήτησε άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο Αιγαίο, εκτός των τουρκικών συνόρων, σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο παρακολουθεί το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή, καθώς κρίνεται ως σοβαρή εξέλιξη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνεται το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η γεώτρηση- εφόσον τελικά η απειλή λάβει «σάρκα και οστά»- γίνει στη περιοχή οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης Νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπως προέκυψε μετά την παράνομη συμφωνία οριοθέτησης της Τουρκίας με την Λιβύη ή σε κάποιο άλλο σημείο, που δεν παραβιάζονται τα ελληνικά σύνορα.

Η κυβέρνηση πάντως ταχύτατα πέρασε στην αντεπίθεση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έστειλε στην Άγκυρα ένα σαφέστατο μήνυμα, τονίζοντας: πως ότι πηγάζει από το παράνομο τουρκο-λυβικό σύμφωνο δεν έχει καμία νομική υπόσταση και η Ελλάδα θα προασπίσει με ότι μέσο διαθέτει και όπως χρειαστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στην Αθήνα σχεδόν κοινή είναι η εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κάνει ότι περνάει από το …χέρι της για να φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ανοικτή ατζέντα θεμάτων. Η χώρα μας πάντως το μόνο θέμα που δέχεται να συζητήσει με την Άγκυρα είναι η υφαλοκρηπίδα.

To πακέτο των 32 δις και οι τεχνοκράτες-σύμβουλοι

Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού.
Στην πραγματικότητα αφορά το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για την επόμενη δεκαετία.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές η κεντρική διαχείριση του συγκεκριμένου πακέτου θα γίνει από την κυβέρνηση η οποία θα συνεπικουρείται από διαπρεπείς καθηγητές οικονομίας.
Πρόκειται για Επιτροπή η οποία συστάθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και πρόεδρος της είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών 2010) και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ).

Στην επιτροπή μετέχουν επίσης διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο Χρήστος Γκενάκος, καθηγητής στο οικονομικό πανεπιστήμιό Αθηνών και Διευθυντής Σπουδών στα Οικονομικά του Cambridge University. Ένας επιφανής επιστήμονας, με διεθνή καταξίωση και γνώση σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής.
Στην ομάδα των εξειδικευμένων οικονομικών συμβούλων ανήκουν επίσης: οι Δημήτρης Βαγιανός καθηγητής στο LSE, Κωσταντίνος Μεγήρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, Κυριάκος Ανδρέου, Advisory leader – PwC, Κωσταντίνος Αρκολάκης καθηγητής στο Yale, Μανώλης Γαλενιανός (London Holloway), Svetoslav Danchev (IOBE) Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος – Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Οι προαναφερθέντες καθηγητές θα κάνουν προτάσεις στην κυβέρνηση για την ορθή διαχείριση και αξιοποίηση της μεγάλης οικονομικής βοήθειας της Ευρώπης, προς αντιμετώπιση των συνεπειών του covid 19.
Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε το πετυχημένο μοντέλο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι ειδικοί, όπως επικεφαλής λοιμοξιολόγος γιατρός Σωτ. Τσιόδρας.

Το στοίχημα του Τουρισμού

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι ο τουρισμός που αποτελεί στοίχημα για την Κυβέρνηση, καθώς μια σεζόν με θετική πορεία θα μπορούσε να σώσει την παρτίδα στην οικονομία, να αποτελέσει σημαντικό ανάχωμα στην ύφεση και να ανοίξει το δρόμο για επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης νωρίτερα απ ότι αναμένουν στο οικονομικό επιτελείο.
Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει συγκεκριμένη δέσμη για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και κάποιες διορθωτικές κινήσεις αν απαιτηθεί.
Τέλος σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, για το σχεδιασμό του
ανοίγματος των συνόρων μετά το κλείσιμο τους, λόγω κορωνοιού.
Επίσης ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν και η νέα τουριστική καμπάνια της χώρας που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη και θα «τρέξει» και στα social media.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ