today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Οι κατευθύνσεις του Κ. Μητσοτάκη για τα 32 δις που μπορούν να αναστήσουν την οικονομία

Τα 32 δις ευρώ που θα εκταμιεύσει η χώρα μας από την Ευρώπη να πέσουν εξ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία. Το μήνυμα αυτό, σε αυστηρό τόνο, έστειλε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς τους, κόβοντας από την αρχή κάθε «πονηρή» σκέψη για σπατάλες, ανάλογες με αυτές που έγιναν στο «αμαρτωλό» παρελθόν. Τότε που τα χρήματα από την Κοινότητα…χάνονταν σε μπίζνες «ημετέρων» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Του Κώστα Πασίση

«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της εισήγησης του στο Υπουργικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε αίσθηση και δείχνει τη διαφορά νοοτροπίας της σημερινής κυβέρνησης με αυτές του παρελθόντος. Και όπως εξηγεί στενός συνεργάτης του, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η ατάκα αυτή δεν ειπώθηκε για επικοινωνιακούς λόγους ούτε για να παίξει ως πρωτοσέλιδος τίτλος.

Η σύσταση αυτή έγινε και σε εσωτερικό επίπεδο, ώστε να εμπεδωθεί πλήρως απ όλα τα κυβερνητικά στελέχη και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και αστοχίες, όταν τα χρήματα θα αρχίσουν να πέφτουν στην αγορά.

Η δεύτερη οδηγία είναι η παρότρυνση του Πρωθυπουργού, να λυθούν άμεσα, με έκτακτες νομοθετικές παρεμβάσεις όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που «ναρκοθετούν» την προσπάθεια ανάπτυξης και αναγέννησης της χώρας. Επι παραδείγματι όλοι γνωρίζουν τη «χαρτούρα» που απαιτεί το κράτος για να εκδώσει μια απλή άδεια σε επιχείρηση. Πόσο μάλλον, όταν το project αφορά μια μεγάλη επένδυση.

Αυτή τη φορά τα πράγματα ομως είναι διαφορετικά, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτακης δεν είναι παλαιάς κοπής πολιτικός και αυτό το γνωρίζουν άπαντες στην Νέα Δημοκρατία.

Ήδη μετα την πρωθυπουργική σύσταση, τα κυβερνητικά στελέχη ανασκουμπώθηκαν και όλοι μιλούν για ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι θα υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια, αναφορικά με το που θα διοχετευθούν τα χρήματα. Να σημειώσουμε ότι τον ίδιο έλεγχο θα ασκήσει και η Ευρώπη προς όλα τα κράτη μέλη.
Άλλωστε οι υπουργοί και υφυπουργοί γνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης ότι λέει το εννοεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «αξιολόγηση», ένα πρωτοποριακό μέτρο και εργαλείο που ανακοινώθηκε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο και σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το σχεδόν ανέλπιστο ευρωπαϊκό «πακέτο» στην πραγματικότητα …λύνει και τα χέρια του Πρωθυπουργού σε πολιτικό επίπεδο, καθώς το καταστροφολογικό σενάριο απομακρύνεται.
Η οικονομία διαθέτει πλέον τα κατάλληλα «όπλα» για να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ύφεση, λόγω κορωνοιού.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι τα δεν θα υπάρξουν μνημόνια και δυσβάστακτοι όροι για την εκταμίευση του ποσού που αναλογεί στην Ελλάδα, παρα μόνο οι προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα 32 δις ευρώ, που αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία «καίνε» οριστικά και αμετάκλητα και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ένα αφήγημα που είχε γίνει σχεδόν «ψωμοτύρι» στην Κουμουνδούρου.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για την απόφαση της Κομισιον και αισιοδοξία ότι η πρόταση της θα εγκριθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. Την ίδια αισιοδοξία εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος ειπε ότι οι εκταμιεύσεις από το ευρωπαϊκό πακέτο μπορεί να γίνουν ακόμη και μέσα στο 2020.
Μετα από αυτά τα πολύ καλά νέα, το Μαξίμου ανάβει πλέον στο φουλ τις μηχανές της Κυβέρνησης και προωθεί σειρά μεταρρυθμίσεων με κύριο στόχο να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα μια ώρα αρχύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ