today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κίνα: Κατανοούμε την κριτική για τη διαχείριση της κρίσης

Ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι η δημόσια κριτική για την αρχική αντίδραση στην επιδημία του νέου κορονοϊού είναι κατανοητή, όμως υπερασπίστηκε ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση το Πεκίνο.

«Με μια τέτοια μεγάλη επιδημία στην Κίνα και τον κόσμο, είναι απολύτως φυσιολογικό να δεχόμαστε επικρίσεις από το κοινό», είπε ο Γκάο Φου, ο διευθυντής του κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. «Τις δεχόμαστε με ταπεινότητα», πρόσθεσε.

Αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, επικρίνουν το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Η Κίνα χαρακτηρίζει «εξωφρενικές» αυτές τις κατηγορίες.

Ο Γκάο είπε ότι το κέντρο ελέγχου ασθενειών θα πρέπει να βελτιώσει τον μηχανισμό ανταπόκρισης στις επιδημίες. Παρά τις κάποιες αδυναμίες της υπηρεσίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, υποστήριξε ότι η διαχείριση ήταν «καλή» σε σύγκριση με άλλες χώρες, αφού ήταν σαν να δίνει «εξετάσεις με τα βιβλία κλειστά».

Οι Κινέζοι επιστήμονες ακόμη δεν μπορούν να καθορίσουν πώς πέρασε ο ιός στους ανθρώπους, υπενθύμισε, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι ο κόσμος θα δώσει στους επιστήμονες περισσότερο χρόνο ώστε να κατανοήσουμε τον ιό αυτόν».

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, τον χαρακτήρισε «θετικό», λέγοντας ότι η Κίνα «διαπραγματεύεται με διάφορες χώρες για τη συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη ενός εμβολίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ