today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

N.Δένδιας για τα 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ: Η συνεργασία είναι μονόδρομος για την ασφάλεια

«Η συνεργασία είναι μονόδρομος για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ που δημοσιεύεται στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth. Όπως επισημαίνει, η συνεργασία των δύο χωρών διευρύνεται και εντατικοποιείται, ενώ τονίζει πως η Ελλάδα θεωρεί καθήκον της να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Δένδιας το πρώτο μεγάλο βήμα της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων έγινε χάρη σε πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις 21 Μαΐου 1990 και έκτοτε έχει σφυρηλατηθεί «μία σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή μας». Σήμερα, η συνεργασία εκτείνεται στα πεδία της επιστήμης, του πολιτισμού, του εμπορίου, της καινοτομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, της ασφάλειας και της άμυνας, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσεται διαρκώς και σε νέα πεδία.

«Πρόθεσή μας είναι να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις επαφές σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών», σημειώνει ο κ. Δένδιας και αναφέρει πως η ελληνική εβραϊκή κοινότητα και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων αποτελούν ισχυρές γέφυρες φιλίας, όπως και οι ομογενειακές οργανώσεις, ιδίως στις ΗΠΑ.

«Ενδεικτικό της φιλίας μεταξύ μας και το ολοένα διογκούμενο τουριστικό ρεύμα μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον Ισραηλινών επιχειρηματιών στη χώρα μας», επισημαίνει.

«Ισραήλ και Ελλάδα συνεργαζόμαστε σήμερα και για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ενώ η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Ελληνικού Εβραϊσμού. Ως Έλληνες, θεωρούμε καθήκον μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος», τονίζει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: «Η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων πρέπει να παραμείνει ανεξίτηλη ώστε οι ναζιστικές θηριωδίες να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά. Οι σύγχρονοι θαυμαστές του φασισμού να μην ξαναβρούν έδαφος για τη διάδοση της ιδεολογίας μίσους την οποία πρεσβεύουν και να συνεχίσουν να ηττώνται από τις βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές πεποιθήσεις των λαών μας. Αυτόν το σκοπό θα υπηρετήσει και το υπό κατασκευή Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η νέα, μόνιμη ελληνική έκθεση στο Άουσβιτς».

Άλλωστε, η Ελλάδα αναλαμβάνει το 2021 την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει πως «η αναβάθμιση των σχέσεών μας λειτουργεί θετικά όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η τριμερής συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, με τη στήριξη και συμμετοχή και των ΗΠΑ σε σχήμα 3+1, μια συνεργασία «ανοιχτή σε τρίτες χώρες».

«Μια σχέση που θέλει να λειτουργεί ως καταλύτης για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Μια ευημερία που θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσα και από την υλοποίηση κομβικών έργων υποδομής, όπως ο αγωγός East Med, ένα έργο στρατηγικής, οικονομικής και πολιτικής προστιθέμενης αξίας που θεμελιώθηκε με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στην Αθήνα στις αρχές του χρόνου».

«Τα τελευταία 30 χρόνια, Ελλάδα και Ισραήλ, καταφέραμε πολλά περισσότερα από όσα, ίσως, θα περιμέναμε και οι ίδιοι. Ένα μικρό θαύμα. Σήμερα, αυτά που μας ενώνουν είναι τόσα που είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η σχέση φιλίας και συνεργασίας θα προχωρήσει με άλματα στο άμεσο, αλλά και απώτερο μέλλον», καταλήγει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως προσβλέπει σε τακτική ανταλλαγή απόψεων με τον νεο-ορισθέντα ομόλογό του G. Eshkenazy, με τον οποίο θα συναντηθούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ