today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Γαλλία: Βουλευτές αποσκίρτησαν από το κόμμα του Μακρόν. Έχασε την απόλυτη πλειοψηφία

Δεκαεπτά βουλευτές δημιούργησαν κοινοβουλευτική ομάδα

Βουλευτές που αποσκίρτησαν από το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία μιας νέας ομάδας στη κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, της ένατης σ’ αυτό το νομοθετικό σώμα, στερώντας από τον πρόεδρο την απόλυτη πλειοψηφία εδρών και αυξάνοντας την πίεση για περισσότερο αριστερές πολιτικές.

Επτά βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός» (La Republique En Marche, LREM) για να ενταχθούν στη νέα ομάδα «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη» (EDS), η οποία ανακοίνωσε πως θα έχει αρχικά στις τάξεις της 17 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει πως το LREM έχει πλέον 288 βουλευτές, έναν λιγότερο από το όριο των 289 που χρειάζεται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή και αρκετούς λιγότερους από τους 314 που είχε ο Μακρόν όταν εισήλθε δυναμικά το 2017 στο πολιτικό τοπίο.

Το κόμμα του Μακρόν, το οποίο σχηματίσθηκε αφού ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης κέρδισε την προεδρία τον Μάιο του 2017, κατέγραψε σειρά αποσκιρτήσεων τους τελευταίους μήνες εκ μέρους κοινοβουλευτικών που απογοητεύθηκαν από τον στενό έλεγχο που ασκεί ο πρόεδρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πολιτική του που ευνοεί τις επιχειρήσεις.

Στην πολιτική δήλωση που εξέδωσαν οι 17 βουλευτές αναφέρουν πως η νέα ομάδα είναι «ανεξάρτητη», «ούτε στην πλειοψηφία ούτε στην αντιπολίτευση».

Ο Μακρόν εξακολουθεί να μπορεί να υπολογίζει στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη ενός μικρότερου εταίρου του, του κεντρώου κόμματος MoDem. Ωστόσο η αριθμητική δείχνει πλέον πως το MoDem θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων κατά τα δύο τελευταία χρόνια της πενταετούς θητείας του Μακρόν. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του γάλλου προέδρου έχει σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που επεδίωκε να της προσδώσει νέα ορμή έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και, πριν απ’ αυτές, τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων».

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει επίσης πως το LREM μπορεί να ανακτήσει σύντομα την απόλυτη πλειοψηφία με την έλευση στις τάξεις του της μέλλοντικής αναπληρώτριας ενός βουλευτή που παραιτήθηκε.

Ο Ρισάρ Φεράν, στενός σύμμαχος του Μακρόν και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αναγνώρισε την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από το LREM, αλλά δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους 342 βουλευτών χάρη στη στήριξη εκ μέρους του MoDem.

Μια κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει την τυπική δομή ενός κόμματος. Ωστόσο το πιθανότερο είναι να διαγραφεί από το κόμμα του Μακρόν οποιοσδήποτε από τους βουλευτές του ενταχθεί στη νέα ομάδα.

Επικεφαλής της νέας ομάδας θα είναι η Πολά Φορτεζά και ο Ματιέ Ορφελέν, στενός σύμμαχος του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Μακρόν απογοητευμένος από τις πολιτικές του προέδρου για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενέργεια.

Η νέα ομάδα θα δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ