today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Το δίλημμα της πολιτικής επιβίωσης του Αλ.Τσίπρα: Με ποιους θα πορευτεί, ποιους αφήνει πίσω

Μπροστά σε ένα κεντρικό  δίλημμα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας καθώς καλείται να αποφασίσει με ποιους θα προχωρήσει και ποιους θα αφήσει πίσω του, την επόμενη ημέρα του συνεδρίου, αν θέλει κάποια στιγμή να διεκδικήσει την εξουσία από τη ΝΔ που κυριαρχεί  στο πολιτικό σκηνικό.

Του Κώστα Πασίση

Όπως εξηγούν πολιτικές αναλυτές, οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω αναβολές. Η ΝΔ έχει ξεφύγει με μεγάλη διαφορά και απειλεί να «καταπιεί» το ΣΥΡΙΖΑ, που σχεδόν ένα χρόνο μετα τις εκλογές δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη το πολιτικό προφίλ του.

Η υπόθεση της Marfin είναι χαρακτηριστική. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε για άλλη μια φορά μισό βήμα, χωρίς να ολοκληρώσει την προσπάθεια του. Καταδίκασε τους κουκουλοφόρους, που έριξαν τις μολότοφ και δολοφόνησαν επι της ουσίας τρεις εργαζομένους της Τράπεζας, όπως οφείλει να κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά δεν αποδέχθηκε το προσκλητήριο Μητσοτάκη για κοινή παρουσία όλων των δημοκρατικών κομμάτων, ως ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε φαινόμενα ακραίας βίας.

Αλλά δεν είναι μόνο η Marfin. «Παλαιολιθικές» τακτικές κρατά και στα θέματα της εκπαίδευσης, όπου προσπαθεί εναγωνίως με αστεία επιχειρήματα  να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Είναι φανερό ότι η  «καινοτομία» και η  «πρόοδος», που χαρακτηρίζουν όλα τα σύγχρονα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης, είναι άγνωστες λέξεις στην Κουμουνδούρου, που προφανώς αναπολεί  τις μέρες της πλατείας όπου στελέχη της πρωταγωνίστησαν σε σειρά επεισοδίων, με άλλοθι το δήθεν αντιμνημονιακό αγώνα τους.

Ο Σύριζα φαίνεται ότι  δεν έχει καθαρή γραμμή σε κανένα θέμα και το πληρώνει δημοσκοπικά. Βρίσκεται σε μόνιμο διχασμό.  Από τη μια πλευρά οι παραδοσιακοί αριστεροί που επιμένουν στις γνωστές αριστερές ιδεοληψίες και πρακτικές τύπου Πολάκη και ζητούν να μην αλλοιωθεί το DNA του κόμματος. Και  από την άλλη οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές» οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν υπερ της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Οι φράξιες στην Κουμούνδουρου «σφάζονται» και ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτε στο κόμμα του και όλα είναι καλά.

Όπως τονίζεται, όμως, η ηγεσία βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, γιατί δεν είναι εύκολο με μια μονοκονδυλιά, να αφήσει πίσω της ιστορικά στελέχη, όπως είναι ο Νικος Βούτσης, ο Πανος Σκουρλέτης, ο Νικος Φίλης, ο Θοδ. Τσίτσας  ο Αλέκος Φλαμπουράρης και άλλοι και να προχωρήσει με νέο πολιτικό αίμα και δυνάμεις που θα ενισχύσουν το σοσιαλδημοκρατικό στίγμα.

Υπο το πρίσμα αυτό, όμως, το νέο άνοιγμα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας προς τη μεσαία τάξη, με τη βόλτα του στην Ερμού και τις συνομιλίες του με τους καταστηματάρχες, αντιγράφοντας τις εξωστρεφείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, πέφτει στο …κενό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ