today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Ν.Δένδιας: Σταθερή η υποστήριξη της Ελλάδας στη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών-ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έλαβε μέρος στη συζήτηση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διοργάνωσε η τρέχουσα Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου, με αφορμή την επέτειο 75 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς επί 75 χρόνια από τη λήξη του πολέμου, έχει εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ασφαλώς, υπήρξαν και εξαιρέσεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, όπως η τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διαχρονικές αξίες στις οποίες όλοι οφείλουμε να παραμένουμε αφοσιωμένοι. Σε αυτές, όπως επισήμανε, συμπεριλαμβάνονται η δημοκρατία, η καλή διακυβέρνηση, λειτουργικοί θεσμοί, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η πολυμερής συνεργασία, στοιχεία που αντικατοπτρίζονται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Καταληκτικά, υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ προς όφελος της προαγωγής της σταθερότητας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η τελευταία απαγορεύει ρητά την απειλή χρήσης βίας.

Στη συνάντηση μετείχαν περισσότεροι από 60 υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, του Καναδά, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Νορβηγίας. Τις εργασίες της συνόδου συντόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Προεδρεύουσας Εσθονίας, Ούρμας Ρεϊνσάλου (U. Reinsalu).

Η Εσθονία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τρέχοντα μήνα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε πρόσφατα τηλεφωνική συνομιλία με τον Εσθονό ομόλογό του, ο οποίος είχε εκφράσει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα.  Περαιτέρω, ο Ν. Δένδιας τον είχε συγχαρεί ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του κορυφαίου παγκοσμίου οργάνου για τα θέματα ειρήνης και ασφάλειας, εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση που μια ακόμη χώρα-μέλος της ΕΕ καλείται να επιτελέσει τόσο σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας, προβάλλοντας τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις και αξίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ