today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Bολές ΣΥΡΙΖΑ προς ΜΜΕ: Ανισότητες στο τρόπο προβολής των θέσεων της αντιπολίτευσης

Να προχωρήσει o έλεγχος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να κατοχυρωθεί η ισοτιμία στην προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης, ζητούν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι βουλευτές που επικαλούνται έρευνα σύμφωνα με την οποία, στην Ελλάδα οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 7 φορές ανά 100 θέματα από τα ΜΜΕ, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η προβολή της δραστηριότητας των κομμάτων που είναι παρόντα στο Εθνικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν αλλά πρέπει να ακολουθεί τα όσα έχει θεσμοθετήσει ο νομοθέτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυφωνία στα ΜΜΕ.

Ειδικότερα οι 50 βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, σημειώνουν ότι «το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να μεριμνά, ώστε τα τηλεοπτικά δίκτυα, βάσει των όρων αδειοδότησής τους και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, πέρα από την προβολή του κυβερνητικού έργου, να καλύπτουν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές που προβάλλουν τις δραστηριότητες και των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων, ανάλογα με το ποσοστό που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές». Αυτό θα πρέπει να συμβεί, διότι, όπως υπογραμμίζουν, «σύμφωνα με κείμενες διατάξεις, η προβολή της δραστηριότητας των κομμάτων που είναι παρόντα στο Εθνικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν αλλά πρέπει να ακολουθεί τα όσα έχει θεσμοθετήσει ο νομοθέτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυφωνία στα ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα τελευταία στη σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατη έρευνα εταιρείας δημοσκοπήσεων, της Bridging Europe, η οποία παρουσιάζει πόσες φορές καλύπτονται οι απόψεις της αντιπολίτευσης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά 100 θέματα σχετικά με την επικαιρότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 Ιανουαρίου και 10 Απριλίου. «Σε αυτήν την έρευνα τα ευρήματα για την χώρα μας ήταν αποκαλυπτικά», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι «από τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Δανία, με 47 φορές ανά 100 θέματα που καλύπτονται οι απόψεις της αντιπολίτευσης, η Φινλανδία, με 44 φορές, η Σουηδία με 41 και η Ολλανδία με 37 φορές. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο γκρουπ μαζί με την Σλοβακία, την Πολωνία και -καθόλου περίεργο- με την Ουγγαρία, που σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες οι απόψεις της αντιπολίτευσης δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου. Στην Ελλάδα οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 7 φορές ανά 100 θέματα από τα ΜΜΕ», παρατηρούν οι βουλευτές και σχολιάζουν ότι «τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν, χωρίς καμία αμφισβήτηση, ότι όχι απλά δεν υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ αλλά αντιθέτως τα μέσα προβάλλουν υπερβολικά την γραμμή της κυβέρνησης αποσιωπώντας συστηματικά τις απόψεις της αντιπολίτευσης».

Εκτός όμως, από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, όπως λένε, έρχεται «άλλο ένα στοιχείο, για το πλαίσιο που ασκείται η δημοσιογραφία στην χώρα μας, από τους ‘’Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα’’ αυτήν την φορά. Η Ελλάδα κατατάσσεται 24η μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου και 65η στην παγκόσμια κατάταξη!».

Οι βουλευτές απευθύνουν την ερώτησή τους στον υφυπουργό Στέλιο Πέτσα και επισημαίνουν ότι στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στο άρθρο 15 αναφέρεται ρητά ο έλεγχος που οφείλει να κάνει το κράτος για να διασφαλίζει την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

«Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα έπρεπε να έχουν αποκλειστικό σκοπό, την προβολή της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά, ισότιμα και τις απόψεις όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης. Σκοπός της ενημέρωσης είναι ο πλουραλισμός και η ελευθερία στην πρόσβασή της. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ολόπλευρη ενημέρωση», αναφέρουν οι βουλευτές και χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας ιδιαίτερα αρνητικά, για την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ