today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Πρόωρες εκλογές: Ο ανομολόγητος φόβος του Αλ. Τσίπρα για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο είναι ο ανομολόγητος μεγάλος φόβος του Αλέξη Τσίπρα, ένα σενάριο που «ξορκίζει», καθώς κάλπες για την Κουμουνδούρου μεταφράζονται σε σίγουρη νέα ήττα και ενδεχομένως θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Του Κώστα Πασίση

Το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το σενάριο και ο Πρωθυπουργός, ούτε καν το συζητά, εν μέσω επανεκκίνησης της οικονομίας, να σύρει τη χώρα και τον ταλαιπωρημένο λάο της σε εκλογές, για λόγους τακτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, δεν σκέφτεται όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με διψήφια διαφορά της ΝΔ, δεν θα έχανε την ευκαιρία να ανανεώσει τη θητεία του.

Άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν αυτό έκανε και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του. Αυτή η σκέψη, ίσως σήμερα τον τρομοκρατεί κιόλας, για ευνόητους λόγους.

Ωστόσο, όποτε του δίδεται η ευκαιρία «παίζει» με τις πρόωρες εκλογές, όπως έκανε στη Βουλή, λέγοντας ενδεχομένως ότι ο Μητσοτακης, να θελήσει να …δραπετεύσει από την εξουσία, λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας. Ένα σενάριο μάλιστα στο οποίο επενδύει, για να φθείρει την κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα. Θέλει να «ζυγίσει» την αντίδραση της ΝΔ και να εξάγει συμπεράσματα, λες και ο Μητσοτάκης είναι πρωτάρης στα παιχνίδια εξουσίας.

Ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βλέπει με καλό μάτι το μετασχηματισμό του κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό, εξηγεί τους λόγους που ο Τσίπρας φοβάται τις πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Ο πρώτος λόγος και ο σημαντικότερος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις πανηγυρικά και αυτή τη φορά θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη και ίσως η φαρμακερή.

Τη νέα απανωτή ήττα δε θα μπορεί να τη δικαιολογήσει και πιθανότατα δε θα τον αφήσουν καν να κάνει εκλογοαπολογισμό…

Ο αντικαταστάτης του είναι έτοιμος και χαίρει της εκτίμησης των Βρυξελλών, ως αξιόπιστος συνομιλητής τους και γνώστης των οικονομικών, καλύτερα από το σημερινό αρχηγό.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε τη μέτρηση της Metron Analysis που εκτός από το διπλασιασμό της διαφοράς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 42,5% έναντι 21,4 της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεύτερη σε δημοτικότητα σε επίπεδο αρχηγών είναι η Φώφη Γεννηματά με 44% δημοτικότητα έναντι 42% του Αλέξη Τσίπρα.
Ένα επιπλέον στοιχείο που αποκαλύπτει ότι το άστρο του Αλέξη Τσίπρα αρχίζει να δύει…

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κόμμα. Η Κουμουνδούρου θυμίζει …έρημη πολιτεία, όχι μόνο λόγω κορωνοιού αλλά γιατί βρίσκεται σε κατάσταση ημιδιάλυσης.

Οι εσωκομματικές τάσεις είναι σε διαρκή πόλεμο. Οι αριστεροί που είναι το μισό κόμμα, δεν θέλουν τους πασοκογενείς που έχουν γίνει το άλλο μισό κομμάτι.
Ο ψυχισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει σπάσει και ένα διαιρεμένο κόμμα δεν μπορεί να συγκροτηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο να διεκδικήσει επι ίσοις όροις τις εκλογές από έναν Πρωθυπουργό ο οποίος είναι αποδεκτός σήμερα από το 80% της κοινής γνώμης.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι δεν έχει πολιτικούς συμμάχους, με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Η Φώφη Γεννηματά θέλει αυτόνομη πορεία και δεν έχει κανένα λόγο να δώσει χείρα σωτηρίας στον Τσίπρα. Με το Γιάνη Βαρουφάκη δεν έχουν καμία επικοινωνία. Προοπτική συνεργασίας δεν υπάρχει επίσης με το ΚΚΕ, αλλά, ούτε με την Ελληνική Λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ