today-is-a-good-day
21 C
Athens

Με το βλέμμα αποκλειστικά στην κοινωνία η στρατηγική του Πρωθυπουργού για την επόμενη περίοδο

Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδίδονται στο αγαπημένο τους …σπορ, το …ροκάνισμα της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις τους μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει στην άκρη την ανώφελη αντιπαράθεση και εστιάζει στο επόμενο μεγάλο στοίχημα που είναι η φυγή προς τα εμπρός και η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου για τη σταδιακή μετάβαση στην επόμενη φάση επαναφοράς στην κανονικότητα.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός και στο διάγγελμα του, και στο Υπουργικό Συμβούλιο και σήμερα στη Βουλή θέτει στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του τη «νέα πραγματικότητα» με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Μια κατάσταση, που δε θυμίζει τίποτε από το παρελθόν και τα φθαρμένα και ξεπερασμένα σύνδρομα Δεξιά-Αριστερά, μνημόνιο-αντιμνημόνιο και τα λοιπά πολιτικά ψευτοδιλήμματα.

Το επόμενο διάστημα η χώρα μας θα βρεθεί στη περιδίνηση της παγκόσμιας ύφεσης και τα πάντα θα τεθούν υπό νέα διαπραγμάτευση.

Αυτή είναι η μεγάλη «εικόνα» στην οποία προσπάθησε να κάνει focus ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν ανακοινώσει το σχέδιο «Γέφυρα Ασφάλειας», για επιστροφή στην κανονικότητα.

Το σχέδιο φαίνεται να είναι σοβαρό και να έχει επιστημονική τεκμηρίωση. Και στη μετάβαση, στη δεύτερη φάση, ακολουθήθηκε το πετυχημένο μοντέλο της πρώτης περιόδου, που απέσπασε μάλιστα και διθυραμβικά σχόλια από το εξωτερικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Η κυβέρνησή κέρδισε μόνο μια μάχη και τα δύσκολα είναι μπροστά της.
Η κοινή γνώμη που σήμερα χειροκροτεί την κυβέρνησή, δίνοντας απλόχερα τα εύσημα της, αύριο, αν κάτι στραβώσει, εύκολα μπορεί να αλλάξει γνώμη…

Με γνώμονα αυτό το κριτήριο, πριν την ανακοίνωση του νέου σχεδίου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε εισηγήσεις από τους συνεργάτες του για τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες κοινή συνισταμένη όλων αυτών των εισηγήσεων ήταν ότι η κυβέρνηση μετά τις 4 Μάιου θα «κολυμπήσει σε σχεδόν άγνωστα νερά».

Τις επόμενες ημέρες οι τεχνοκράτες του Μαξίμου θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν. Κυρίως θα πρέπει να αντιληφθούν έγκαιρα και να καταγράψουν την αντίδραση της κοινωνίας στη δεύτερη φάση του προγράμματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν ειδικές μετρήσεις στη κοινή γνώμη, ώστε άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στο νέο σχέδιο που είναι ευέλικτο και θα αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τουλάχιστον έχει αποδείξει ότι ακούει, βλέπει και διορθώνει όπου υπάρχει ανορθογραφία.

Παράλληλα ειδική ομάδα του Μαξίμου θα παρακολουθεί στενά και τα social media, που στέλνουν έγκαιρα τα σήματα κινδύνου…

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όλα θα πάνε καλά σε περίπτωση που η επανεκκίνηση της οικονομίας γίνει ομαλά και σύμφωνα με το σχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις για την αναθέρμανση της επιχειρηματικότητας, της ανάσχεσης αύξησης της ανεργίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ