today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Κίνα-κορονοϊός: Το Πεκίνο απαγορεύει τις “απολίτιστες” συμπεριφορές!

Το Πεκίνο θα απαγορεύσει από την 1η Ιουνίου μια σειρά από συμπεριφορές που κρίνονται “απολίτιστες” για να βελτιώσει την υγιεινή στους δημόσιους χώρους εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας.

Η Κίνα, η οποία έχει καταγράψει επισήμως στο έδαφός της περισσότερα από 82.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 4.632 θανάτους, ήταν η πρώτη χώρα που επλήγη από τη νόσο.

Το φτάρνισμα και το βήξιμο χωρίς να καλύπτει κάποιος με το χέρι του τη μύτη ή το στόμα του, όπως επίσης το να μην φοράει κάποιος μάσκα όταν είναι άρρωστος σε δημόσιους χώρους αποτελούν πλέον μέρος ενός νέου καταλόγου γι’αυτά που θεωρούνται παραβάσεις στην κινεζική πρωτεύουσα.

Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να είναι “καταλλήλως ενδεδυμένοι” δημοσίως και να μην κυκλοφορούν με γυμνό τον κορμό, σε μια προφανή αναφορά στην λεγόμενη πρακτική “μπικίνι του Πεκίνου”, όταν το καλοκαίρι πολλοί άνδρες συνηθίζουν να κάνουν βόλτες και να χαζεύουν έχοντας σηκώσει ψηλά το μπλουζάκι τους, με την κοιλιά τους εκτεθειμένη στον αέρα.

Οι νέες ρυθμίσεις επιβάλλουν επίσης την τοποθέτηση σημάνσεων για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στους δημόσιους χώρους.

Το Πεκίνο, μια πόλη περισσότερων από 20 εκατομμυρίων κατοίκων, αποθαρρύνει ήδη μια ολόκληρη σειρά από “απολίτιστες” συμπεριφορές, κυρίως το να φτύνουν οι άνθρωποι κάτω σε δημόσιους χώρους, να πετούν οπουδήποτε σκουπίδια, να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους χωρίς λουρί και να καπνίζουν σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται.

Ωστόσο στην πράξη, οι ρυθμίσεις αυτές δεν γίνονται πάντα σεβαστές και ορισμένες συνήθειες δεν έχουν εντελώς εξαφανιστεί.

Οι τελευταίοι κανονισμοί, οι οποίοι υιοθετήθηκαν την Παρασκευή, ενθαρρύνουν εξάλλου την αστυνομία να αναφέρει τις σοβαρές παραβάσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην “κοινωνική αναγνώριση” ενός ανθρώπου.

Η Κίνα άρχισε τα τελευταία χρόνια να θέτει σε εφαρμογή διάφορα συστήματα “κοινωνικής αναγνώρισης”, βάσει των οποίων δίδονται πόντοι στους “καλούς” πολίτες, ενώ σε άλλους μπορεί να εγείρονται εμπόδια στο να χρησιμοποιήσουν το τρένο, να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο ή να κάνουν κράτηση σε ένα ξενοδοχείο.

Το μετρό του Πεκίνου ανακοίνωσε ως εκ τούτου τον περσινό Μάιο ότι άρχισε να αφαιρεί πόντους από όσους τρώνε μέσα στο τρένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ