today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Το νέο πολιτικό σκηνικό, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και οι στρατηγικές των κομμάτων

Τρία νέα ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν πραγματοποιηθεί εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Ευρήματα που επιβεβαιώνουν και οι «εσωτερικές» μετρήσεις, που κάνει το Μαξίμου.

Του Κώστα Πασίση

Σε επίπεδο πολιτικών συμπερασμάτων, η κρίση του κορωνοϊού έθεσε σε «καραντίνα» το λαϊκισμό και τις ακραίες φωνές, που ελάχιστα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, όπως του μεταναστευτικού προβλήματος και του covid 19.
Τα data που έχουν στη διάθεση τους οι «γαλάζιοι» αναλυτές δείχνουν ότι ο κόσμος σε αυτές τις περιπτώσεις συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση, όταν αυτή ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών και αποστρέφει το πρόσωπο του σε όσους αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση με «πολεμικές κραυγές», προεκλογικού τύπου.

Ο «τοξικός» λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, η σκανδαλολογία και οι απειλές για μελλοντικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν είχαν την παραμικρή απήχηση στα πλατιά λαϊκά στρώματα, με αποτέλεσμα η διαφορά να εκτοξευθεί στα ύψη, υπερ της ΝΔ.

Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια νέα εκλογική τάση, που επιβραβεύει τα κόμματα εκείνα που πρωτίστως ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των πολιτών και ο πολιτικός λόγος τους διακρίνεται από ρεαλισμό.

Το δεύτερο εύρημα έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Όλες οι μετρήσεις αποκαλύπτουν ότι η πολιτική Μητσοτάκη έχει «γκρεμίσει» τα κομματικά τείχη. Οι συνδετικοί προστατευτικοί …αρμοί, έχουν διαρραγεί. Ακόμη και παραδοσιακοί «οικότροφοι» της Αριστεράς επιβραβεύουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο περίπου 25%.

Στην μέτρησή της Opinion Poll το 72,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με το μέτρο των κλειστών συνόρων στις Καστανιές του Έβρου για να εμποδιστεί η παράνομη είσοδο μεταναστών από την Τουρκία.

Το τρίτο σημαντικό εύρημα είναι ότι αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της κυβέρνησης. Μια σχέση που στα χρονιά των μνημονίων είχε υποστεί πλήγμα.
Σε αυτό το γύρισμα του «τροχού» σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ εργάστηκε πολύ για το χτίσιμο αυτής της νέας σχέσης εμπιστοσύνης με το λαό, σκύβοντας προσωπικά πάνω από τα προβλήματα των πολιτών στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.

Ως πρωθυπουργός άρχισε να υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, κάτι που αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις.

Η άνοδος της δημοφιλίας του και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του εννέα μήνες μετα τις εθνικές εκλογές είναι εντυπωσιακή και για πολλούς αναλυτές απρόσμενη.
Στη μέτρηση της Κάπα Research, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 60% της θετικής γνώμης της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της εκλογικής της επιρροής, καταγράφοντας σημαντική διαφορά, άνω των 18 μονάδων, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, οι μετρήσεις δείχνουν ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και του έχουν γυρίσει την πλάτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ