today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

ΚΙΝΑΛ: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από «πολύφερνη νύφη» ξαναγίνεται ο «πτωχός συγγενής»

Φόβους ότι «οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην περιπέτεια της πανδημίας μπήκαν στο επίκεντρο ως πρωταγωνιστές και αποτέλεσαν για όλους την “πολύφερνη νύφη”, ενώ τώρα, που αρχίζει να κάθεται ο κουρνιαχτός, ξαναγίνονται ο “πτωχός συγγενής”», εκφράζουν η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη και ο Τομέας Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, σε ανακοίνωσή τους.

Όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση παραπέμπει σε ιδιότυπο-εσωτερικό δανεισμό, με ρύθμιση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», που έρχεται αυτές τις ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή. «Με απλά λόγια, η κυβερνητική εξαγγελία αφορά στα λεφτά των Δήμων της Χώρας, δηλαδή στους πόρους που είχαν ήδη προ της πανδημίας προϋπολογιστεί για τους ΟΤΑ, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν, σε συγκεκριμένο αριθμό δόσεων», σημειώνουν.

Τονίζουν ότι δεν έχει υλοποιηθεί -μέχρι στιγμής- καμία επιπλέον στήριξή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η συγκεκριμένη πρόβλεψη όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αποτελεί εμπαιγμό της Αυτοδιοίκησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΟΤΑ σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, λόγω κατάρρευσης των εσόδων τους και των ανταποδοτικών τελών υποστηρίζουν ότι η επόμενη ημέρα θα τους βρει πραγματικά καθημαγμένους, γι’ αυτό και επιβάλλεται άμεσα μία γενναία έκτακτη ενίσχυσή τους από την Πολιτεία.

«Ήδη, το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε να δοθούν δύο ακόμη μηνιαίες δόσεις των ΚΑΠ, με ταυτόχρονη εκπόνηση ενός Ειδικού Προγράμματος στήριξης ή καλύτερα σωτηρίας των ΟΤΑ, καταρχήν βραχυπρόθεσμου μέχρι το τέλος του 2020, αλλά και ενός δυναμικού προγράμματος με βάθος χρόνου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ