today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Το νέο Audi Α5 είναι περισσότερο εντυπωσιακό από ποτέ

Τα νέα Audi A5 Sportback και A5 Coupé είναι ήδη διαθέσιμα στην Ελλάδα και τα οποία διαθέτουν νέα εμφάνιση, σπορ δυναμικά χαρακτηριστικά, τεχνολογία Mild Hybrid, καλύτερες επιδόσεις και οικονομία καυσίμου.

Το μοντέλο από την πρώτη γενιά το 2007, είχε ενθουσιάσει με τις σπορ γραμμές του. Η δεύτερη γενιά, από το 2016, πρόσφερε ακόμα πιο έντονες συγκινήσεις καθώς επανασχεδιάστηκε σημαντικά. Η τελευταία γενιά έχει γίνει ακόμη πιο επιθετική και σπορ. Η κυψελωτή μάσκα είναι πιο επίπεδη και οι δίοδοι εξαερισμού πάνω από τη μάσκα θυμίζουν το κλασικό Audi Sport quattro από το 1984, ενώ ένα μαύρο διακοσμητικό στοιχείο σχηματίζει το κάτω άκρο του προφυλακτήρα, που διαθέτει μεγαλύτερες εισόδους αέρα.

Στο εσωτερικό διακρίνονται οι οριζόντιες γραμμές, τα μαλακά υλικά και η καλή συναρμογή. Στο κέντρο ελέγχου του νέου λειτουργικού συστήματος βρίσκεται μια μεγάλη οθόνη αφής με το σημείο εστίασης του ταμπλό που έχει ελαφρά κλίση προς τον οδηγό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα MMI Touch, το εξαιρετικά συνδεδεμένο Audi A5 προσφέρει εμπειρία χρήστη παρόμοια με ένα σύγχρονο smartphone. Μία οθόνη αφής 10,1 ιντσών με ακουστική ανάδραση, αντικαθιστά τα περιστροφικά κουμπιά. Τα γραφικά είναι καθαρά και η δομή του μενού είναι εξαιρετικά λειτουργική και φιλική στο χρήστη.

Το νέο Audi A5 διατίθεται στην Ευρώπη με ισχύ από 163 ίππων. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκονται τα μοντέλα S με ιδιαίτερα ισχυρούς V6 κινητήρες. Όλοι οι κινητήρες πληρούν τα όρια του προτύπου εκπομπών Euro 6d-temp.

Το νέο A5 διατίθεται και με τεχνολογία Mild Hybrid. Ένας εναλλάκτης-μίζα με ιμάντα, ο οποίος συνδέεται με το στροφαλοφόρο άξονα, ανακτά ενέργεια κατά την επιβράδυνση και την αποθηκεύει σε μια συμπαγή μπαταρία ιόντων λιθίου. Με τους τετρακύλινδρους κινητήρες, το σύστημα MHEV ενσωματώνεται στο ηλεκτρικό σύστημα 12 Volt ενώ στα μοντέλα STDI στο νέο κύριο ηλεκτρικό σύστημα 48 V. Το εύρος του start/stop ξεκινάει με ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα, με τις επανεκκινήσεις του κινητήρα να είναι γρήγορες και ανεπαίσθητες.

Όλα τα μοντέλα A5 είναι εφοδιασμένα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, επτά ταχυτήτων Stronic ή οκτώ ταχυτήτων tiptronic. Η τετρακίνηση quattro είναι διαθέσιμη ως προαιρετικός εξοπλισμός για τις παραλλαγές κινητήρων μεσαίας εμβέλειας ενώ είναι στάνταρ με τα τρία πιο ισχυρά μοντέλα.

Τέλος, μέσα στη χρονιά θα λανσαριστεί στην Ελλάδα το A5 Cabriolet me υφασμάτινη κουκούλα. Η συγκεκριμένη ανοίγει πλήρως αυτόματα σε 15 δευτερόλεπτα σε ταχύτητες μέχρι 50 χλμ./ώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ