today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Ποιους τομείς της οικονομίας “χτυπάει” ο κορονοϊός

Η ραγδαία γεωγραφική εξάπλωση του κορονοϊού επηρεάζει καθημερινά οικονομίες και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, με τις διαφαινόμενες επιπτώσεις της και την απειλή μίας νέας οικονομικής ύφεσης, να δημιουργούν ένα καθεστώς αυξημένης αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις. Μόνο εάν τα Διοικητικά Συμβούλια συνειδητοποιήσουν έγκαιρα τη ρευστότητα της κατάστασης και δράσουν προληπτικά, θα μπορέσουν να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους έναντι των συνεπειών.

Αυτές είναι ορισμένες από τις διαπιστώσεις της ΕΥ, η οποία παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο.
Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η διάσπαση, που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα, πιθανόν να έχει μεγάλη διάρκεια και σημαντικό αντίκτυπο. Ενδεικτικά, μία πρόσφατη έρευνα της ΕΥ κατέδειξε ότι σχεδόν τέσσερα στα πέντε ανώτατα στελέχη (79%) θεωρούσαν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες, για να αντιμετωπίσουν μία απρόβλεπτη και ξαφνική κρίση.

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της εξάπλωσης του κορονοϊού για τις επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς ο βαθμός έκθεσης του κάθε οργανισμού στις επιπτώσεις του είναι πολυπαραγοντικός. Ωστόσο, οι βασικές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις εντοπίζονται πρωταρχικά στους ακόλουθους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας:

Ανθρώπινο δυναμικό
Διεθνές εμπόριο
Εφοδιαστικές αλυσίδες
Καταναλωτική ζήτηση
Διαχείριση εταιρικών κεφαλαίων
Χρηματαγορές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ