today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Οι δρομείς συμβάλλουμε ενεργά στην προσπάθεια απέναντι στον κορωνοϊό

Ενώ από τη Δευτέρα έχει τεθεί σε εφαρμογή και στη χώρα μας η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, οι δρομείς εξακολουθούμε να έχουμε τη δυνατότητα να τρέχουμε. Το ξέρω ότι με ανακούφιση ακούσαμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνουν ότι μία από τις εξαιρέσεις του νόμου για την απαγόρευση των μετακινήσεων είναι αυτή που μας αφορά. Με ένα sms στο 13033 στον κωδικό 6 έχουμε τη δυνατότητα καθημερινά να τρέχουμε σε εξωτερικό χώρο είτε μόνοι μας, είτε ανά δύο τηρώντας απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μας.

*Του Νίκου Αρμένη

Όσοι δεν τρέχουν δεν μπορούν ούτε να φανταστούν, ούτε να αντιληφθούν όταν τους εξηγούμε πόσο πολύ μας ένοιαζε αυτό. Το άκουσα και το διάβασα από αρκετούς. «Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά και εσύ να κοιτάς αν θα μπορείς να τρέχεις;», «Στον κόσμο σας είστε ρε φίλε..», και κάτι τέτοια είπαν.

Για καλή μας τύχη αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι για τους δρομείς να συνεχίσουν να τρέχουν. Και μιλάω για δρομείς κάθε επιπέδου. Για αυτούς που κάνουν πρωταθλητισμό, για τους αθλητές και τους αθλούμενους όλων των επιδόσεων και οπωσδήποτε για εκείνους που τρέχουν απλώς και μόνο για την ευχαρίστησή τους.

Γιατί όμως αυτή η εξαίρεση; Προφανώς όχι γιατί νοιάζεται κανείς μήπως οι δρομείς χάσουμε τη φόρμα μας.. Σκορδοκαϊλα τους..

Ένας από τους λόγους και όχι πάντως ο βασικός ίσως είναι να μη χάσουμε το χαμόγελό μας. Δεν θυμάμαι πόσα άρθρα έχω γράψει για τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην ψυχολογία των ανθρώπων γενικά η άσκηση και ειδικά το τρέξιμο.

Οι δρομείς το βιώνετε. Οι μη δρομείς απλώς πιστέψτε μας. Το τρέξιμο καθαρίζει το μυαλό, ηρεμεί τη ψυχή και προσφέρει γαλήνη. Αν σκεφτείς ότι είναι εξόχως εθιστικό, μπορείς ίσως να φανταστείς πόσο μεγάλη ανάγκη το έχουμε όσοι καθημερινά βάζουμε τα πόδια μας να καλύψουν μερικά χλμ…

Εκείνοι λοιπόν οι επιστήμονες – προφανώς ιατροί –  που έφτιαξαν αυτά τα μοντέλα των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις των πολιτών, καθόλου τυχαία δεν άφησαν ανοικτό το παράθυρο στους δρομείς να συνεχίσουν να τρέχουν.

Βλέπετε, τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δυσάρεστο κλίμα στην καθημερινότητα όλων μας. Μέχρι να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία, θα ζοριστούμε πολύ. Όλοι ανεξαιρέτως.

Ωστόσο είναι προφανές ότι δεν μας έκαναν αυτό το δώρο μόνο και μόνο για αυτό το λόγο. Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το τρέξιμο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μετατρέπεται δηλαδή σε μία ακόμη φυσική ασπίδα απέναντι στο φονικό ιό!

Αυτό που προσπαθούν οι χώρες που έχουν επιβάλλει γενική καραντίνα όπως η δική μας, είναι να φρενάρουν την εξάπλωση του ιού, να σπάσουν την αλυσίδα της διάδοσής του ώστε το σύστημα υγείας να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες όλων όσων νοσήσουν.

Οι δρομείς, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, συμβάλλουμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

Όμως τώρα χρειάζεται να προσέξουμε δυο τρία πραγματάκια.

  1. Αυτή η περίοδος είναι μεταβατική. Ξεχάστε τις επίπονες προπονήσεις. Απλώς διατηρείστε τη φυσική σας κατάσταση και θα έχετε όλο το χρόνο να επιστρέψετε στα δύσκολα αφού περάσει το κακό. Λίγα χλμ κάθε μέρα αρκούν. Ενισχύουμε τρέχοντας το ανοσοποιητικό μας αρκεί να μην εξουθενώνουμε τον οργανισμό μας.
  2. Όσοι μη δρομείς βρήκατε καλή την ιδέα να αρχίσετε να τρέχετε για να βγαίνετε για λίγο από το σπίτι, προσέξτε πολύ. Μια και είστε αρχάριοι, να κάνετε απλώς ελαφρύ τζόκινγκ και φυσικά με τα κατάλληλα running παπούτσια. Αν λόγω κορονοϊού, γίνετε κανονικοί δρομείς, θα είστε από τους ελάχιστους κερδισμένους όταν περάσει αυτή η τρικυμία στις ζωές μας.
  3. Οι γιαλαντζί δρομείς που θεωρείτε ότι θα ξεγελάσετε τις αρχές προσποιούμενοι ότι τρέχετε, μόνο τον εαυτό σας κοροϊδεύετε. Ξέρουμε ότι προσποιείστε, μην έχετε αυταπάτες. Και σας βλέπουμε! Εγώ είδα δύο το πρωί. Θα σας θυμάμαι.
  4. Όσοι είμαστε δρομείς θα ήταν ιδανικό να εφαρμόσουμε αυτό που έγραψε σε ένα άρθρο του που διάβασα προχθές ο Πρωταθλητής μας και κάτοχος του Ρεκόρ Αυθεντικής Διαδρομής Μαραθωνοδρόμος Νίκος Πολιάς. Να τρέχουμε είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδυ όταν αυτοί που κυκλοφορούν πια είναι πραγματικά ελάχιστοι.
  5. Εννοείται πως όταν δεν τρέχουμε, μένουμε φανατικά στο σπίτι.

Και κάτι ακόμη. Η πορεία της γενικής προσπάθειας θα κρίνει αν θα χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν αποκλείεται να μην περιλαμβάνουν την εξαίρεση που μας αφορά στις μετακινήσεις.

Στην Ιταλία αρχικά είχε τη δυνατότητα κανείς να τρέχει μόνος του όπως στη χώρα μας. Εννοείται πως τώρα με αυτό που συμβαίνει, αυτό πια δεν ισχύει.

Στη Γαλλία, ακόμα ισχύει αλλά αν συνεχίσει ο ιός να εξαπλώνεται με το ρυθμό των τελευταίων ημερών, βάζω στοίχημα ότι θα αλλάξει αυτό.

Στην Ισπανία δεν βγαίνει κανείς από το σπίτι. Αυστηρά μόνο για τρόφιμα, φαρμακείο ή γιατρό.

Στην Ελλάδα ευτυχώς πήραμε αυστηρά μέτρα σχετικά νωρίς. Μακάρι να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο..

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ