today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Καθηγητής ιατρικής: Οι νεκροί στην Τουρκία μπορεί να αγγίξουν τις 600.000

Ένας καθηγητής με εξειδίκευση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης προειδοποίησε ότι έως και 600.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν στην Τουρκία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εξαιτίας της έλλειψης αναπνευστήρων αλλά και μονάδων εντατικής θεραπείας στη χώρα.

Ο Ονούρ Μπασέρ ισχυρίστηκε, σε συνέντευξή του στο Deutsche Welle, τη Δευτέρα, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Τούρκοι θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον ιό.

“Αυτό σημαίνει μεταξύ 150.000 και 600.000 θανάτων”, δήλωσε ο Μπασέρ, ο οποίος εργάζεται ως Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο MEF στην Κωνσταντινούπολη, επισκέπτης Καθηγητή Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και Επίκουρος Καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο Μπασέρ πιστεύει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Τούρκοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, και χωρίς την απαραίτητη ποσότητα αναπνευστήρων και κλινών ΜΕΘ, τα ποσοστά θνησιμότητας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν.

“Θα χρειαστούν τουλάχιστον 320 χιλιάδες αναπνευστήρες. Εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι συνδεδεμένοι με το μηχάνημα, το ποσοστό θνησιμότητας θα μπορούσε να φθάσει το 90%”.

Οι τουρκικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει 1.529 κρούσματα και 37 θανάτους, με τουίτ από τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότζα, τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι η Τουρκία θα προσλάβει 32.000 υγειονομικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει την πανδημία, καθώς και την ταχεία επέκταση των δοκιμών και την παραγωγή περισσότερων αναπνευστήρων.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσης ότι η Άγκυρα έχει αγοράσει φάρμακο από την Κίνα, το οποίο πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικό κατά του ιού.

“Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώνουμε καθημερινά τον αριθμό των κρουσμάτων που παίρνουν εξιτήριο. Θέλω να σημειώσω ότι έχουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν ανακάμψει”, ανέφερε ο υπουργός, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, για το πώς γίνεται να έχουν ανακάμψει κρούσματα που δεν είχαν καν ανακοινωθεί μέχρι πριν από 4-5 μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ