today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Η δύσκολη επόμενη ημέρα της κρίσης και η προετοιμασία της κυβέρνησης

Στο «λογαριασμό» της επόμενης ημέρας και  στην έκταση της «καμμένης γης» που θα αφήσει πίσω του, ο κορωνοιός εστιάζει η κυβέρνηση, που σταδιακά θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο της, για να μην πάνε χαμένες οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια.

Του Κώστα Πασίση

Σε αυτή τη φάση και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, με όποιο οικονομικό κόστος απαιτηθεί, καθώς αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το οικονομικό επιτελείο έριξε  στην αγορά ένα πακέτο 10 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 δισ. ευρώ στοχεύουν απευθείας στην προστασία εκείνων που πλήττονται άμεσα. Ένα ποσόν που αφορά ανάγκες που καλύπτουν τη χώρα μέχρι και τον Απρίλιο.

«Από κει και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα», παραδέχεται στενός συνεργάτης του «τσάρου» της οικονομίας που δεν αποκλείει να υπάρξει και νέο «πακέτο» στήριξης, με τις …ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ, που έχει αναθεωρήσει τη δημοσιονομική πολιτική της.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός Ευρώπης, είναι πιθανό να συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω  και το ενδεχόμενο της έκδοσης ευρωομολόγου, ως ένα επιπλέον οικονομικό  «όπλο» για όλες τις χώρες. Προς το παρόν πάντως, οι δυο  χώρες που διαφωνούν με αυτή την  προοπτική είναι η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ρεαλιστικά μέτρα, ερωτήματα  και αλήθειες για τις ΜΕΘ

Το «ζεστό» χρήμα που έριξε η κυβέρνηση στην αγορά έγινε δεκτό με ανακούφιση από τους δικαιούχους. Ωστόσο ο υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, έχοντας πλήρη γνώση των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας έσπευσε, χθες να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτική «ανοικτού πορτοφολιού». Και  ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται και τη στήριξη των εργαζόμενων.

Η  παρέμβαση Γεωργιάδη αποτελεί όμως  και μια ηχηρή απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ που αρέσκεται σε δημαγωγική αντιπολίτευση, καθώς έχει συνηθίσει  να μοιράζει χρήμα όσο βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ενώ ως κυβέρνηση μίλησε  για …αυταπάτες.

Λίγο αργότερα, όμως από την τοποθέτηση του υπουργού Επενδύσεων,  έσκασε η «βόμβα».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζήτησε να δημιουργηθούν  μέσα στις επόμενες ημέρες …2.000 κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας). Πρόταση εύηχη, αλλά δύσκολα επιτεύξιμη αυτή την περίοδο.

Δυο χιλιάδες κλίνες ΜΕΘ σημαίνει αυτόματα περισσότερες από 6000 προσλήψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι δύσκολο ακόμη και να εξευρεθεί το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον δημιουργεί και εύλογες απορίες για τα στοιχεία με τα κρούσματα  που υπάρχουν στη χώρα μας και δεν ευθυγραμμίζονται με αυτά  που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας.

Λέγεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη αναφορά του Γ. Πατούλη δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερο …ενθουσιασμό από το Μαξίμου.

Σχετικά πάντως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό», τόνισε.

Ο μεγάλος φόβος του Μαξίμου είναι η «εικόνα» της χώρας, σε περίπτωση που η αόρατη και φονική απειλή, κρατήσει περισσότερο του αναμενόμενου.

Σε αυτή την απευκταία περίπτωση αναμένεται αυξημένη ανεργία, διαλυμένες επιχειρήσεις, και μεγάλα  χρέη των πολιτών προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Αυτό είναι ένα «κακό» σενάριο που θα ανατρέψει τα πάντα σε επίπεδο οικονομικού προγραμματισμού.

 

Η Ντόρα και η θεωρία V

Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσιάζει μια αισιόδοξη εκδοχή της κρίσης, απόρροια του κορωνοιού. Η πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται στη λεγόμενη θεωρία V.

Σύμφωνα με αυτή, όταν ο ιος θα είναι σε πλήρη εξέλιξη, η οικονομία θα ακολουθεί πτωτική πορεία πλησιάζοντας με γοργό ρυθμό το σημείο μηδέν. Όταν, όμως η καμπύλη της  έξαρσης της ασθένειας αρχίσει να μειώνεται, τότε η οικονομία θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Μια θεωρία, όμως που είναι άγνωστο ακόμη, αν τη …συμμερίζονται στο οικονομικό επιτελείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ