today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Οδηγίες σωστής συσκευασίας των απορριμμάτων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού

Η Περιφέρεια Αττικής, μετά από εντολή του περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη σε συνεργασία με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων και τα στελέχη του ΕΔΣΝΑ, προχώρησε στην κατάρτιση

οδηγιών για τη σωστή συσκευασία των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού, κατάρτισε η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων τόσο για την αυτοπροστασία των πολιτών όσο και των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Οι τελευταίοι επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση αποτελούν τη δεύτερη ανθρώπινη ασπίδα της δημόσιας υγείας, μετά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας. Υφίστανται δε επιπρόσθετη πίεση καθώς το κλείσιμο των σχολείων και η χρήση αδειών ειδικού σκοπού μειώνουν το προσωπικό, που είχε ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις την περίοδο των μνημονίων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν και να πράττουν τα παρακάτω:

– Να τοποθετούν σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται.

– Να κλείνονται ερμητικά οι ειδικές σακούλες απορριμμάτων με κορδόνι σε περίοδο πανδημίας.

– Να τοποθετούνται οι σακούλες εντός των κάδων και αυτοί να κλείνονται για να μην υπάρχει πιθανότητα επιμόλυνσης ανθρώπων ή περαστικών ζώων. Εάν ο κάδος είναι γεμάτος να αναζητείτε άλλος κοντινός.

– Να αποφεύγονται εργασίες όπως επισκευές και μερεμέτια ώστε να μη βγαίνουν στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα.

– Οι δήμοι να απολυμαίνουν τακτικά τους κάδους και οι πολίτες να τους ανοίγουν με τα ειδικά πεντάλ, ή με γάντια καθώς μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων

Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:

– Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών.

– Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.

– Χρησιμοποιούμε γάντια για να δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο – τα γάντια, τα πετάμε αμέσως στις επόμενες σακούλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ