Κορωνοϊός: Οι φόβοι, οι ελπίδες και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης

168

Να μείνει «όρθιο» τουλάχιστον για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς τα αλλεπάλληλα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες σε γιατρούς και νοσηλευτές σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το Ιπποκράτειο, ο Ευαγγελισμός, ο Άγιος Σάββας, αλλά και της Περιφέρειας, έχουν σημάνει συναγερμό.

Του Κώστα Πασίση

Ο τέταρτος νεκρός από Κορονοϊό στην Ελλάδα ήταν νοσηλευτής και αυτή η είδηση ήταν μια από τις χειρότερες που άκουσαν στο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, για να θωρακίσουν τις δομές υγείας, με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό αλλά και τεχνολογικό υλικό.
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ανέφερε ότι τα κρούσματα εντός των κλινικών και των νοσοκομείων της χώρας που αφορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους, μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες – και όχι για 14 που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες. Και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπήρχε επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και, άρα, ο τομέας της υγείας θα έμενε υποστελεχωμένος σε μία κρίσιμη περίσταση.

Στη προκειμένη περίπτωση η εν λόγω αναφορά δείχνει το άγχος και την αγωνία όλων, μήπως υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού στις υγειονομικές μονάδες και το ταλαιπωρημένο από τα μνημόνια σύστημα υγείας «κρασάρει», με ότι αυτό συνεπάγεται για τις παρενέργειες που θα ακολουθήσουν…

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος είναι να αντέξει το «σύστημα» δύο μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι τον Μάιο θα υπάρξει εξομάλυνση της επιδημικής καμπύλης.
Έκδηλη, όμως είναι η ανησυχία και για τις επιπτώσεις του κορωνοιου στην οικονομία. Και σε αυτόν νευραλγικό και ευαίσθητο τομέα ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου έχει βάθος δυο μηνών. Αυτό είναι το καλό σενάριο, που αντέχει το κράτος να σηκώσει. Από κει και πέρα η ζώνη είναι …αχαρτογράφητη και κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει, σε αυτή τη φάση.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας κ.κ Σταικούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης έχοντας λάβει προηγουμένως το «πράσινο φως» από το Eurogroup, ανακοίνωσαν μια δέσμη γενναιόδωρων μέτρων, με αποκλειστικό σκοπό την στήριξη των επιχειρήσεων, που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και των εργαζομένων εστιάζοντας περισσότερο στην ανάσχεση των απολύσεων, που πήραν δραματική τροπή τις τελευταίες τριάντα ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ.

Μεγάλο κτύπημα δέχεται ήδη και ο ελληνικός τουρισμός λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι απώλειες μέχρι στιγμής από τις ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία της χώρας υπολογίζονται στα 522 εκατομμύρια ευρώ.
Μέσα σε αυτό το «νοσηρό» τοπίο κυβέρνηση και ειδικοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για φως στο μακρύ και σκοτεινό …τούνελ του κορωνοιού στην έγκαιρη λήψη των αυστηρών μέτρων καταπολέμησης της νόσου αλλά και στα καλά νέα αναφορικά με την ανακάλυψη ενός …σωτήριου φαρμακευτικού σκευάσματος.

Σε αυτό το πεδίο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί την ώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, εντείνονται ταυτόχρονα και οι έρευνες. Ήδη, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται τόσο από Έλληνες επιστήμονες όσο και από πολλές χώρες του εξωτερικού.