today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Απαγορεύεται στους πελάτες βιολογικών αγορών να αγγίζουν τα προϊόντα

Απαγορεύεται στους πελάτες βιολογικών αγορών να αγγίζουν και να διαλέγουν τα προϊόντα που διατίθενται, ενώ στο πλαίσιο της αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού θα πρέπει να τηρούνται από όλους αποστάσεις ασφαλείας και τα κέρματα θα απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με οινόπνευμα ή αλκοολούχο διάλυμα.

Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στα έκτακτα μέτρα που έλαβαν ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και η Ένωση Αγροτικών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας στις Αγορές Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων, με σκοπό την όσο δυνατόν καλύτερη προστασία παραγωγών και καταναλωτών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων αυτών που θα τεθούν σε εφαρμογή αύριο, τα προϊόντα θα τα τοποθετεί σε σακούλες υποχρεωτικά μόνο ο παραγωγός και σε κάθε πάγκο θα εργάζονται υποχρεωτικά δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας θα έχει επαφή με τα προϊόντα και ο άλλος με τα χρήματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δεύτερο άτομο στον πάγκο, ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να απολυμαίνει τα χέρια και τα γάντια του μετά από κάθε συναλλαγή, με απολυμαντικό τζελ ή οινόπνευμα. Επιπλέον όλοι οι παραγωγοί και οι βοηθοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά γάντια, τα οποία θα αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε όλους ανεξαιρέτως τους πάγκους θα υπάρχει απολυμαντικό τζελ και γάντια, για χρήση από τους καταναλωτές, δωρεάν.

Οι ελεγκτές των Αγορών, τα Δ.Σ. του Συλλόγου και της Ένωσης και εξουσιοδοτημένα άτομα, θα φροντίζουν για την ομαλή ροή των καταναλωτών στις Αγορές προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός. Οι παραγωγοί υποχρεώνονται να απολυμαίνουν τόσο την καμπίνα όσο και το χώρο φόρτωσης των οχημάτων τους και να φροντίζουν για τη διατήρηση της καθαριότητάς τους. Επίσης υποχρεωτικά θα απολυμαίνονται και τα μέσα μεταφοράς των προϊόντων.

«Λόγω του εξαιρετικά σοβαρού και μεγάλου κινδύνου, οποιαδήποτε μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω συνεπάγεται άμεση αποβολή από τις Αγορές και ενημέρωση των αρμόδιων αστυνομικών και υγειονομικών αρχών. Ζητάμε την κατανόηση, υπομονή και συνεργασία όλων, προκειμένου να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδος που διανύουμε» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και η Ένωση Αγροτικών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ