today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Βολιβία: Ανήσυχοι πολίτες εμποδίζουν την πρόσβαση στα νοσοκομεία σε ασθενείς με Covid-19

Σε τρεις περιοχές της Βολιβίας, κάτοικοι μπλόκαραν τις εισόδους σε νοσοκομεία, που έχουν επιφορτιστεί να υποδέχονται ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, υπό τον φόβο ότι θα μολυνθούν και οι ίδιοι, μια συμπεριφορά που χαρακτήρισαν σήμερα οι αρχές “επίθεση εναντίον της δημόσιας υγείας”.

Την Τετάρτη, το ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε ένα από τα τρία κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα, μετέβη σε 7 νοσοκομεία της περιοχής Σάντα Κρους και κάθε φορά κάτοικοι εμπόδιζαν την 60χρονη ασθενή να εισέλθει, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υγειονομικές υποδομές για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του Covid-19.

Τελικά, την ασθενή δέχθηκε ένα κέντρο υγείας στη Σάντα Κρους (ανατολικά).

Ομάδες πολιτών έχουν συγκροτηθεί, επίσης, στις περιοχές Ορούρο (νοτιοανατολικά) και Κοτσαμπάμπα (κεντρικά) για να επιτηρούν τις εισόδους των νοσοκομείων.

“Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της δημόσιας υγείας και φυσικά δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό” δήλωσε σήμερα η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας Ζανίν Ανιές.

Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την κατάσταση στη Σάντα Κρους.

Από την πλευρά του, εντούτοις, ο επικεφαλής του τοπικού συνδικάτου ιατρικού προσωπικού Ρόμπερτ Ουρτάντο εκτιμά ότι οι “συνθήκες δεν πληρούνται για την υποδοχή τέτοιου είδους ασθενών”.

Τα άλλα δύο κρούσματα έχουν τεθεί σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Η Βολιβία διέταξε χθες την αναστολή όλων των πτήσεων από ή προς την Ευρώπη, από αύριο Σάββατο, επιχειρώντας να φρενάρει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ