today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό με χιούμορ

Μια τηλεοπτική εκπομπή με καλεσμένο τον νέο κορωνοϊό, σατιρικοί λογαριασμοί το Twitter, σκωπτικά τραγούδια και χοροί… Στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης στον αραβικό κόσμο το χιούμορ εξαπλώνεται με την ίδια ταχύτητα με την ασθένεια, για να καταπολεμήσει τον πανικό.

Από την Αίγυπτο και το Ιράκ, μέχρι το Μαρόκο και τις χώρες του Κόλπου, μμε και χρήστες του διαδικτύου χλευάζουν την ψύχωση που προκαλείται από την επιδημία. Ο νέος κορονοϊός διαθέτει έτσι πολλούς σατιρικούς λογαριασμούς στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης – ένας από αυτούς αριθμεί περισσότερους από 60.000 οπαδούς στο Twitter.

“Ο νέος κορονοϊός διαψεύδει τις φήμες περί ύπαρξης υπουργείου Υγείας στην Αίγυπτο», έγραφε ένας από αυτούς τους λογαριασμούς στις αρχές Μαρτίου, όταν το Κάιρο δεν είχε ακόμη ανακοινώσει κρούσματα στη χώρα και πολλοί αμφέβαλαν για το κατά πόσο η κυβέρνηση αντιμετώπιζε το θέμα με διαφάνεια.

Τοκ σόου με τον κορωνοϊό

Στο τηλεοπτικό ψυχαγωγικό κανάλι Αλ Χαγιάτ, ο «Κορονοϊός» διαμαρτύρεται γιατί δεν τον αντιμετωπίζουν δίκαια, κατηγορεί τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι υπερβάλουν και καλεί τον πληθυσμό να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

«Τι λέτε στους ανθρώπους που σας φοβούνται;» ρωτάει ο παρουσιαστής τον προσκεκλημένο του, έναν ηθοποιό που υποδύεται τον ιό, έχοντας βάψει πράσινο το πρόσωπό του. «Να πλένετε τα χέρια και να κρατάτε απόσταση από τους άλλους», απαντάει εκείνος.

Στο YouTube, το ιρακινό τραγούδι «Δεν έχουμε μάσκες» γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία. Οι στίχοι του καταγγέλλουν την έλλειψη προστατευτικών μασκών, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευτεί στα ύψη στο Ιράκ.

Σε άλλο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, Λιβανέζοι και Ιορδανοί με λευκές ιατρικές μπλούζες τραγουδούν και χορεύουν για να ελαφρύνουν λίγο την ατμόσφαιρα.

Ρατσιστικό χιούμορ

Σαρκαστικό ή όχι, το χιούμορ μερικές φορές παρεκτρέπεται με «αστεία» που από κάποιους θεωρούνται ρατσιστικά. Ένας Αιγύπτιος τραγουδιστής, σε ένα βίντεο με 3,5 εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube, διερωτάται γιατί οι Κινέζοι «τρώνε νυχτερίδες και σκύλους».

Στη Σαουδική Αραβία, ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών όταν έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ένας αλλοδαπός εργάτης, ντυμένος «απολυμαντικό χεριών» κυκλοφορεί στους χώρους της εταιρείας για να απολυμαίνουν τα χέρια τους οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Όχι αστεία στα Εμιράτα

Στο Κουβέιτ, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διακόπτονται όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς τη χώρα, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλά μονταρισμένα βίντεο και φωτογραφίες από ταινίες καταστροφής.

Αντιθέτως, στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν παίζουν με την επιδημία. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει να μην γίνονται αστεία με την ασθένεια ή την εξάπλωσή της, απειλώντας με ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή στο Ντουμπάι, την οποία επικαλείται η προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα Αλ Εμαράτ Αλ Γιουμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ