today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

Η εγχώρια αγορά λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης έπειτα από μία περίοδο συνεχούς πτώσης, όπως προκύπτει σε πρόσφατη μελέτη, που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP.

Οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, διακινούν σημαντικό αριθμό προϊόντων και εμπορικών σημάτων και είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εισαγωγικές.

Η εγχώρια παραγωγή των λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών είναι συγκεντρωμένη σε ελάχιστες επιχειρήσεις και περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων είναι έντονος και επιδεινώνεται από τον σχετικά υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, που παρατηρείται σε ορισμένες κατηγορίες συσκευών, καθώς πολύ λίγες επιχειρήσεις (με όλα τους τα εμπορικά σήματα) αποσπούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% το 2018, ενώ, αντίθετα, μειωμένα ήταν τα ίδια κεφάλαια (-7,5%). Τόσο οι μεσομακροπρόθεσμες, όσο και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, διευρύνθηκαν κατά 14,5% και 19,2% αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Από την άλλη, oι συνολικές πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το συνολικό μικτό κέρδος αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό περίπου. Το λειτουργικό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο το 2018 έναντι ζημιών το 2017, με συνέπεια το καθαρό αποτέλεσμα να παρουσιάσει ανάλογη βελτίωση και το 2018 να αποκτήσει θετικό πρόσημο. Τέλος, τα EBITDA σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση (κατά 59% περίπου) το 2018/17. Από τις 16 εταιρείες του δείγματος, 11 ήταν κερδοφόρες το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ