today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

“Μαύρη Δευτέρα” για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Με μεγάλη πτώση, τη χειρότερη των τελευταίων ετών, έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις ανησυχίες για την επιδημία του Covid-19 και την καρακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου.

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 7,94% πέφτοντας στις 10.625,02 μονάδες, μειωμένος κατά 916,8 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον συγκεκριμένο δείκτη από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο δείκτης MDax κατέγραψε μικρότερη πτώση, κατά 6,70% και έκλεισε στις 23.091,71 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους ο Dax έχει χάσει το 19,81% της αξίας του.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο πανικός λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης CAC 40 να υποχωρήσει στις 4.707,91 μονάδες, μειωμένος κατά 8,39%. Η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2008.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση, κατά 7,69%, στις 5.965,77 μονάδες.

Η Γαλλία ζητεί από την ΕΚΤ ευελιξία για τους δανειολήπτες

Σε κατάσταση πανικού έχουν περιέλθει οι αγορές, καθώς η επιδημία του κοροναϊού εξαπλώνεται ταχύτατα.

Στην ευρωζώνη, οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, τα περίφημα CDS, σημείωσαν σήμερα κατακόρυφη άνοδο.

Η ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να εξαγγείλει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα του συστήματος. Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, φαίνεται να ζητά από τη Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα από τον SSM (εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ), μέτρα χαλάρωσης της τραπεζικής εποπτείας, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επιδείξουν ελαστικότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, με αυτή του 10ετούς τίτλου να αγγίζει το 1,9% από το 1,4% που κυμαίνονταν την Παρασκευή. Η απόδοση του 5ετούς εκτινάχθηκε στο 1,34%, από 0,74% και του 15ετούς ομολόγου στο 2,22% από 1,83%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,73%, από 1,42% την Παρασκευή έναντι -0,85% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,58% από 2,13%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1440 δολάρια, από 1,1291 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα αναγκάσει τη Fed να προβεί σύντομα σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς, τουλάχιστον κατά 0,75%. Αποφάσεις μείωσης επιτοκίων και ενδεχόμενης αύξησης του ύψους των αγορών τίτλων από το επίπεδο των 20 δισ. ευρώ το μήνα, πιθανόν θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύσκεψή της στις 12 Μαρτίου.

Ωστόσο, η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και η υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντιμετωπισθεί άμεσα μόνον με μέτρα νομισματικής πολιτικής. Η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί ότι στις ΗΠΑ θα ληφθούν ορισμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1456 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ