today-is-a-good-day
13 C
Athens

Κορωνοϊός: Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις, η προετοιμασία και οι δράσεις που αναλαμβάνονται

Ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων και προφανώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές. Η μετάδοση του νέου κορονοϊού, όπως δήλωσε χθες και ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών.Στόχος μας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου -όπως τόνισε- είναι η μείωση και πρόληψη όσο το δυνατόν της διασποράς. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα, ακολουθώντας, σε κάθε βήμα, τις εισηγήσεις των ειδικών. Σε αυτό το πλαίσιο παίρνει και θα πάρει όποια μέτρα χρειαστούν, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών. Πάντως σε κάθε περίπτωση όπως έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη, είναι αναγκαίο να συνειδητοποιηθεί απ’ όλους η ατομική ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία 

Ύστερα από οδηγίες του Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη συναρμόδιων Υπουργών, υπηρεσιακών παραγόντων και ειδικών για το πρόβλημα του κορονοϊού στο Υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων στήριξης σε αυτούς που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του ιού. Επαναξιολογήθηκε η κατάσταση και συζητήθηκαν προτάσεις, που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες θα εφαρμόζονται σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις, σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει αυτούς που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του ιού». Επίσης θα συζητηθεί το ζήτημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί πλέον δημιουργείται ένα εντελώς διαφορετικό παγκόσμιο ευρωπαϊκό περιβάλλον, οπότε αλλάζει εντελώς και το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής.

Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί;

Είμαστε οργανωμένοι με τα νοσοκομεία μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με το ΕΚΑΒ, με τους επιδημιολόγους, τους λοιμωξιολόγους και αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Σημειώνεται επίσης πως – όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας- «τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας».

Τι πρότεινε ο Υπουργός Υγείας στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για τον κορονοϊό;

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό τα κράτη- μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουν όχι μόνο σε επιστημονικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Πρότεινε την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του ECDC με τα πολιτικά μέτρα στα οποία προχωρά η κάθε χώρα καθημερινά έτσι ώστε να υπάρχει on time ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία διεξαγωγής κοινών διαγωνισμών για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (πχ μάσκες, αντισηπτικά, κλπ) στο πνεύμα της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της Ε.Ε..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ