today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Οι αρχές του Ισραήλ καλούν τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τις «φήμες» για τον κορωνοϊό και να πάνε να ψηφίσουν

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν σήμερα και να μη φοβηθούν πως διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό.

«Είναι ασφαλές το να ψηφίσετε. Μην διστάσετε», τόνισε ο γενικός διευθυντής του υπουργείο Υγείας Μοσέ Μπαρ Σιμάν Τοβ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες. «Είναι υποχρέωσή σας. Είναι δικαίωμά σας. Πηγαίνετε να ψηφίσετε», συμπλήρωσε.

Η προτροπή αυτή καταγράφεται εν μέσω των ανησυχιών που εκφράζονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος διά του εκφοβισμού των πολιτών σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες με τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για κρούσματα του SARS-CoV-2, ανέφερε το τηλεοπτικό Κανάλι 12.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι αυτό είναι η μόνη επίσημη και αξιόπιστη πηγή που θα ανακοινώνει ύποπτα κρούσματα σε εκλογικά τμήματα εάν υπάρχουν.

Στο Ισραήλ έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ενώ 5.630 Ισραηλινοί τελούν σε καραντίνα κατ’ εντολή των υγειονομικών αρχών και τους έχουν δοθεί οδηγίες για τον τρόπο που μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 16 ειδικά διαμορφωμένα εκλογικά κέντρα.

Πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ μπορούν να ψηφίσουν μόνο εάν δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Δεν θα μπορούν όμως να κινηθούν με ταξί ή δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν τεθεί σε απομόνωση επέστρεψαν από περιοχές που αποτελούν εστίες της επιδημίας.

Ραβίνοι και ακτιβιστές του υπερορθόδοξου κόμματος Σας αλλά και του κόμματος Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά μοιράζουν φυλαχτά και υπόσχονται σε περαστικούς πως όποιος ψηφίσει τις παρατάξεις αυτές θα προστατευθεί από τον θεό και δεν θα μολυνθεί από τον κοροναϊό, μετέδωσε το Κανάλι 12, προσθέτοντας πως αμφιβάλλει πόσο νόμιμο είναι αυτό.

Προσευχή για την προστασία των πιστών οργανώνεται στο Τείχος των Δακρύων, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ορισμένες παρατάξεις, όπως το Μπλε και Λευκό, η συμμαχία του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς, ελπίζουν ότι η οδηγία του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα αυξήσει τη συμμετοχή στις εκλογές και αυτό θα τις ευνοήσει.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ είναι η τρίτη τέτοια αναμέτρηση μέσα σε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο, εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου χωρίς προηγούμενο στο Ισραήλ, καθώς ούτε η συμμαχία του δεξιού κόμματος Λικούντ με ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά ούτε και η κεντρώα συμμαχία υπό τον Μπένι Γκαντς, μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο των 120 εδρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ