today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Η Άγκυρα απορρίπτει τους Ρωσικούς ισχυρισμούς

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα την εκδοχή της Μόσχας σύμφωνα με την οποία οι Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν χθες στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία επλήγησαν επειδή βρίσκονταν ανάμεσα σε «τρομοκράτες».

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανένα ένοπλο στοιχείο δεν βρισκόταν στο πλευρό των δυνάμεών μας την ώρα της επίθεσης αυτής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιδρομές αυτές τις οποίες η Άγκυρα απέδωσε στο συριακό καθεστώς, το οποίο υποστηρίζει η Μόσχα, στην περιοχή Ιντλίμπ.

Σήμερα ο ρωσικός στρατός δήλωσε πως οι Τούρκοι στρατιώτες που βρέθηκαν εν μέσω των πυρών του συριακού στρατού βρίσκονταν «ανάμεσα σε μονάδες μαχητών τρομοκρατικών οργανώσεων» που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των συριακών αεροπλάνων.

Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν είχε ενημερώσει για την παρουσία των στρατευμάτων της στην περιοχή αυτή και ότι «δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί».

Οι δηλώσεις αυτές διαψεύστηκαν επίσης από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας.

«Η επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά το ότι οι συντεταγμένες των μονάδων μας είχαν αναφερθεί στους Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονταν επί του πεδίου», δήλωσε ο Ακάρ.

Μάλιστα, πρόσθεσε, «η επίθεση συνεχίστηκε παρά τις προειδοποιήσεις μας μετά την πρώτη επιδρομή. Κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, επλήγησαν επίσης ασθενοφόρα», είπε.

Η διάψευση αυτή δείχνει τον αυξανόμενο εκνευρισμό της Άγκυρας απέναντι στη Μόσχα, αν και η Τουρκία είχε αποφύγει μέχρι τώρα κάθε άμεση λεκτική επίθεση εναντίον της Ρωσίας με την οποία ενίσχυσε τη συνεργασία της για τον συριακό φάκελο από το 2016.

Τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε ωστόσο πολλές φορές τη Ρωσία ότι δεν χαλιναγωγεί αρκετά το συριακό καθεστώς, του οποίου είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές.

Οι απώλειες που υπέστη χθες η Τουρκία σημειώνονται έπειτα από εβδομάδες κλιμάκωσης ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Δαμασκό στην Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτικών οργανώσεων.

Αφότου ξέσπασε το 2011, η σύγκρουση στη Συρία έχει προκαλέσει περισσότερους από 380.000 θανάτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ