today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Αυστρία: Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα τηρήσει τη Συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό

“Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση”, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ, του Λαϊκού Κόμματος, σχολιάζοντας – στο περιθώριο της σημερινής παρουσίασης στην Βιέννη μίας εκστρατείας ενημέρωσης για τον νέο κοροναϊό – τις αρχικές πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να ανοίξει τα σύνορά της για την έξοδο προσφύγων προς την Ευρώπη.

Πρόσθεσε δε, ότι ο Αυστριακός “σύνδεσμος” στην Ελλάδα παρακολουθεί προσεκτικά “εάν πραγματικά υπάρχει ή όχι μία αλλαγή”, ενώ από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Υγείας, Ρούντολφ Ανσόμπερ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Εμπιστευόμαστε ότι η Τουρκία είναι πιστή στην Συμφωνία (σ.σ. με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό)”.

Ο υπουργός Υγείας, του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων, ο οποίος συμμετείχε στην από κοινού παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης, εκτιμά, όπως είπε, ότι “μετά από αυτή τη δήλωση (σ.σ. για άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες) θα υπάρξουν συζητήσεις από την πλευρά της ΕΕ με την Τουρκία”.

Από την αυστριακή αντιπολίτευση, ο αρχηγός του πρώην συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει στον αυστριακό πληθυσμό “πώς σκέπτεται η Αυστρία να αντιμετωπίσει έναν νέο συνωστισμό προσφύγων”.

Σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελευθέρων και πρώην υπουργός Εσωτερικών (στην συγκυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων), Χέρμπερτ Κικλ, απαίτησε “την άμεση επιβολή συνοριακών ελέγχων και την επέκταση της προστασίας των συνόρων”, καθώς, κατά την άποψή του, δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015.

Με αφορμή τις πληροφορίες για ενδεχόμενο άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία, το μικρότερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) ζήτησε την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας στην ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η διένεξη δείχνει για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να φύγει η αρχή της ομοφωνίας στην ΕΕ, διότι διαφορετικά ως ΕΕ δεν είμαστε εταίρος με ικανή δράση”. Σύμφωνα με το ΝΕΟΣ, “θα ήταν εδώ και καιρό αναγκαίο, να υπάρξει προετοιμασία για την αύξηση των μετακινήσεων των μεταναστών και των προσφύγων προς την ΕΕ, και σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, με τις δυνάμεις μας και με δικές μας ευρωπαϊκές μονάδες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ