today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Ο ανασχηματισμός, η επόμενη κυβέρνηση και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Δ.Αβραμόπουλο

«Η ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει εύκολα». Με τη συγκεκριμένη δημοφιλή ποδοσφαιρική ατάκα, το Μαξίμου επιχειρεί να βάλει τέλος στη φημολογία περι ανασχηματισμού, πριν κλείσει χρόνο η κυβέρνηση, εκτός φυσικά κάποιου απροόπτου που θα επιβάλει αναγκαστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Του Κώστα Πασίση

Όπως εξηγεί στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, που έχει την συνολική εικόνα των επιδόσεων της κυβέρνησης σε ατομικό επίπεδο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα λειτουργούν τέλεια και δεν χρειάζονται βελτιώσεις ή κάποιο «λίφτινγκ» στο σχήμα.

Ωστόσο η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά, τα περισσότερα υπουργεία κινούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων επίτευξης των στόχων και ο Πρωθυπουργός έχει δείξει τουλάχιστον on camera ότι είναι ικανοποιημένος από τους συνεργάτες του.

Ο ανασχηματισμός θα γίνει όταν κρίνει απαραίτητο ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν θα ακολουθηθεί η παλαιά γνωστή συνταγή, που αρέσκεται σε ανακύκλωση προσώπων για να τηρούνται οι γνωστές εσωκομματικές ισορροπίες.

Οι αλλαγές του Μητσοτάκη θα υπηρετούν μια συγκεκριμένη στρατηγική, όπως και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν. Αυτή είναι και η απάντηση που δίδεται για το αν ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός ή απλά διορθωτικός, χωρίς βέβαια να …διαφωτίζεται το ερώτημα.

Επισημαίνεται ότι η «σεναριολογία» περί επικείμενου ανασχηματισμού «φούντωσε» ξαφνικά πριν από λίγες ημέρες, όταν ξεκίνησε ο κύκλος επαφών του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς και προσκλήθηκε στο Μαξίμου ο Δημήτρης Αβραμοπουλος. Ένα ραντεβού που έγινε, χωρίς προηγουμένως να ανακοινωθεί δημοσίως.

Οι λιγοστές πληροφορίες που διέρρευσαν κάνουν λόγο για μια αμιγώς πολιτική συζήτηση με ανοικτή θεματολογική ατζέντα. Σημειώνεται ότι ο πρώην Επιτρόπος έχει δηλώσει «στρατιώτης» της Παράταξης.
Στο παρασκήνιο ωστόσο φημολογείται ότι ο Δημ. Αβραμόπουλος θέλει να έχει μια ενεργότερη συμμετοχή στη ΝΔ, αλλά όπως διευκρινίζεται ο ίδιος θα επιθυμούσε να διαδραματίσει ένα συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει επακριβώς τα «θέλω» του Αβραμόπουλου αλλά ακόμη δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του.

Εφόσον ο πρώην Επίτροπος «κουμπώνει» στο ευρύτερο σχέδιο Μητσοτάκη θα αξιοποιηθεί.
Η μόνη σταθερά του πρώτου ανασχηματισμού είναι ότι δεν θα αλλάξουν οι λεγόμενοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όχι γιατί είναι κατ όνομα κορυφαίοι, αλλά γιατί έχουν περάσει με άριστα την πρώτη αξιολόγηση. Τα ονόματα τους άλλωστε φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις δημοτικότητας των μετρήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Αμετακίνητος παραμένει στη θέση του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος έχει πετύχει στη βασική αποστολή του, που είναι η προώθηση της κυβερνητικής γραμμής στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Politico, αναφέρθηκε και σε ένα από τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο ανασχηματισμός του. Και αυτό είναι ότι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει περισσότερες γυναίκες.
Η μειωμένη παρουσία στη κυβέρνηση του περασμένου Ιουλίου προκάλεσε κριτική που βγήκε και εκτός ελληνικών συνόρων. Κάτι που …ενόχλησε και θα διορθωθεί οσονούπω…
Τέλος δεν αποκλείεται να περιοριστεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων στο κυβερνητικό σχήμα και επειδή δεν προβλέπονται δραστικές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών, το πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθεί ο αριθμός των υφυπουργών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ