today-is-a-good-day
17 C
Athens

Νέες πλατείες αγανακτισμένων στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σκηνικό με νέες «πλατείες» τύπου  …αγανακτισμένων, αυτή τη φορά για το μεταναστευτικό πρόβλημα, βλέπουν κυβερνητικά στελέχη, που επιμένουν στις υποκινούμενες διαδηλώσεις καθώς αυτές έχουν ονοματεπώνυμο που ξεκινά από την Κουμουνδούρου και καταλήγουν στη «μισοπεθαμένη» ακροδεξιά και στις «λαθρόβιες» ΜΚΟ.

Του Κώστα Πασίση

Χθες ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, έκανε μια …προχωρημένη αποκάλυψη. Είπε καθαρά ότι «Κάποιοι μαζί με ένα μέρος  του ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι από την  τοπική ακροδεξιά, στήνουν νέους αγανακτισμένους».

Μια καταγγελία που ενδεχομένως να έχει βάση αν αποκωδικοποιήσει κανείς τις τελευταίες κινήσεις που έγιναν, πριν από τις εξεγέρσεις των τοπικών κοινωνιών οι οποίοι βέβαια αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση τη σκληρή και ανυπόφορη πραγματικότητα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Παύλος Πολάκης μαζί με κλιμάκιο τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το «κολαστήριο» της  Μόριας, που είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Τσίπρα και μετα από μια σύντομη περιοδεία εξαπέλυσε με το γνωστό ύφος του επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη ασφυκτική κατάσταση, που επικρατεί στο νησί.

Την ίδια στιγμή, βέβαια στη Λέσβο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, που φιλοξενούν μετανάστες, έντονη είναι η φημολογία για τον ύποπτο ρόλο που παίζουν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεσηκωμό των ντόπιων.

Αυτή τη φορά  δεν χρησιμοποιείται ο αγαπημένος ορός τους «αγανακτισμένοι», αλλά «ενεργοί πολίτες» που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι δεν λύνεται το πρόβλημα και δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην ισοκατανομή των ροών.

Στο Μαξίμου δεν υιοθετούν απόλυτα τα όσα υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ, αλλά συνάμα δεν αποκλείουν και τίποτε καθώς θεωρούν δεδομένο ότι πολλές  από τις διαδηλώσεις  είναι υποκινούμενες και καθοδηγούμενες.

Το βέβαιο είναι πάντως, ότι η γραμμή της Κουμουνδούρου στο μεταναστευτικό δεν είναι «εθνική», αντίθετα χρησιμοποιείται ως προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης.

Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά, πιθανότατα επειδή ακόμη αδυνατούν να αντιπολιτευτικό βηματισμό.

Άλλωστε, πρώτος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε για υποκινούμενες διαδηλώσεις και ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσυπέγραφε τα όσα δήλωσε ο υπουργός.

Ταυτόχρονα αινιγματικός είναι και ο ρόλος που διαδραματίζει ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ο οποίος διέκοψε κάθε διάλογο με τη κυβέρνηση μέχρι η τελευταία να αποσύρει τη διάταξη για την επίταξη ακινήτων.

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ ο εν λόγω περιφερειάρχης στην προσπάθεια του να είναι αρεστός στους ψηφοφόρους του, συχνά -πυκνά καταφεύγει σε λαικιστικες κορώνες που μόνο νέες φωτιές ανάβουν στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Δίπλα του συμπορεύονται και άστεγες ακροδεξιές συνιστώσες συμπληρώνοντας το περίεργο παζλ.

Την ίδια στιγμή, λόγω πολιτικού κόστους και πολλοί άλλοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, παρότι ανήκουν πολιτικά στη ΝΔ, αποφεύγουν να βάλουν πλάτη και παίζουν το ρόλο του …Πόντιου Πιλάτου.

Έτσι το Μαξίμου βρίσκεται μεταξύ «διασταυρούμενων πυρών». Από τη μια πλευρά, η …άνω πλατεία, που είναι …μισογεμάτη από αλληλέγγυους  της Αριστεράς οι οποίοι δήθεν  συμπαρίστανται στους πραγματικά εξαθλιωμένους μετανάστες.  Και από την άλλη, η κάτω πλατεία, με …πνευματικό οδηγητή  τον  υποτιθέμενο ανεξάρτητο Περιφερειάρχη Κώστα  Μουτζούρη ο οποίος πολιτικά «φλερτάρει» με αλλά πολιτικά σχήματα, πλην ΝΔ.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται και από τις ΜΚΟ κάποιες εκ των οποίων διαδραματίζουν επίσης περίεργο ρόλο, καθώς τα χρήματα που διακινούνται σε αυτό το χαοτικό χώρο ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ