today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ: Στα χαρακώματα οι αντιμαχόμενες πλευρές, κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε.

Σε κλίμα εσωστρέφειας και διχασμού θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Φεβρουαρίου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα «καυτά» προβλήματα,  παραμένουν στον …αέρα , ενόψει του 3ου συνεδρίου τους.

Του Κώστα Πασίση

Το «κερασάκι» στην …τούρτα, πάντως τέθηκε από τρία  παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παρουσίασαν ένα 80σελιδο κείμενο για τα αίτια της τριπλής εκλογικής συντριβής του περασμένου Ιουλίου, που είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του Αλέξη Τσίπρα.

Μια light version των πραγματικών αιτίων της ήττας από την οποία φυσικά απουσιάζει το ονοματεπώνυμο του «αρχιτέκτονα» της.

Σύμφωνα με το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας φταίνε όλοι οι άλλοι, ήτοι ο Βαρουφάκης, τα κακά μνημόνια, οι αυταπάτες η υποτίμηση των αντιπάλων, η υπερφορολόγηση της  μεσαίας τάξης, αλλά το όνομα του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει πουθενά στο κάδρο των ευθυνών.

Το κείμενο υπογράφουν οι κ.κ Δρίτσας, Μπαλτάς και Δραγασάκης οι οποίοι με μαεστρικό τρόπο και εφαρμόζοντας μαρξιστικές  επικοινωνιακές τεχνικές έκαναν την πολυαναμενόμενη …αυτοκριτική τους, σεμινάριο για φοιτητές πολιτικών επιστημών επί πτυχίο.

Ωστόσο, η επιχείρηση …εξαγνισμού του Τσίπρα στον προσυνεδριακό διάλογο δεν θα είναι μια ανώδυνη υπόθεση, επειδή  στη γωνία παραμονεύει η ισχυρή αριστερή  «Κίνηση των 53» η οποία έχει άλλη άποψη για το εκλογικό αποτέλεσμα και οι αιχμές των στελεχών της ακουμπούν την ηγεσία του κόμματος.

Έτσι το κείμενο Δραγασάκη-Μπαλτά- Δρίτσα είναι πιθανό να αποτελέσει νέα εστία έντασης  στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση πάντως το κλίμα είναι τεταμένο και αυτό φάνηκε την περασμένη Τετάρτη που συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία η οποία ανέβαλε τη συνεδρίαση της Κ.Ε από το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Φεβρουαρίου για αύριο και μεθαύριο.

Μεγάλο σημείο τριβής είναι το νέο όνομα του κόμματος και ειδικότερα η προσθήκη που θα  μπει μετα το ΣΥΡΙΖΑ στη μαρκίζα. Η Πολιτική Γραμματεία μετα από πολύωρες και δύσκολες διαπραγματεύσεις αποφάσισε   η προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει με …υπόδειξη  του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή.

Όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα συμβεί στην αυριανή συνεδρίαση αν υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της αριστερής συνιστώσας που δεν θέλει ούτε να …ακούει για άλλο όνομα.

Σε μια τέτοια περίπτωση το πιο πιθανό σενάριο, για να μην μετατραπεί η συνεδρίαση σε …Κούγκι και αναταραχθεί όλο το οικοδόμημα, είναι να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις τοπικές οργανώσεις, αν και η προεδρική φρουρά εκτιμά ότι οι διαφορές δεν θα φθάσουν στις …κάλπες.

Η αυριανή συνεδρίαση πάντως αναμένεται να είναι «εκρηκτική» και για έναν επιπλέον λόγο. Πριν από λίγες ημέρες 21 βουλευτές με επιστολή τους  στην Κουμουνδούρου καταγγέλλουν ότι δέχονται «καπέλωμα» από την «Κίνηση των 53» καθώς στις κομματικές εκδηλώσεις καλούνται να μιλήσουν μόνο στελέχη από τη συγκεκριμένη συνιστώσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ