today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Σκληραίνει τη στάση της η Κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό

«Έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτα μέτρα». Το αυστηρό αυτό μήνυμα στέλνει το Μαξίμου ενόψει  της κρίσιμης σύσκεψης της ερχόμενης Δευτέρας με τους Περιφερειάρχες για το μεταναστευτικό, μια βόμβα που έχει απασφαλίσει και απειλεί την κοινωνική συνοχή αλλά και με κατάρρευση τις οικονομίες των  τοπικών κοινωνιών στη νησιωτική Ελλάδα.

Του Κώστα Πασίση

Μετα από δυο μήνες ανταλλαγής απόψεων με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση αλλάζει ρότα και θέτει σε προτεραιότητα την άμεση εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων για τον έλεγχο των αυξημένων ροών και τη διαχείριση των ήδη υπαρχόντων μεταναστών.

Ο Πρωθυπουργός στις μέχρι τώρα συσκέψεις του με τους περιφερειάρχες ζητούσε την αλληλεγγύη τους, χωρίς ωστόσο να βρίσκει την απαιτούμενη ανταπόκριση, με το πολιτικό κόστος να αποτελεί τροχοπέδη.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας το σκηνικό θα αλλάξει. Δεν θα υπάρξει ζεστό …τσάι και συμπάθεια. Άπαντες θα τεθούν προ των ευθυνών τους και θα ζητηθεί μετ επιτάσεως και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή των μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι και η επίταξη  ακίνητων και εκτάσεων γης σε Λέσβο, Χίο και Σάμο  «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας»

Την ίδια στάση ευθύνης θα ζητήσει από τους βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη που το τελευταίο διάστημα αποφεύγουν να βάλουν πλάτη στο πρόβλημα, αφήνοντας μόνο του το νέο υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

«Δεν είναι δικό μας θέμα και δεν εμπλεκόμαστε», είπε προ ημερών  πρωτοκλασάτος υπουργός, ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, προκειμένου να «αναπνεύσουν  τα νησιά, που φιλοξενούν δομές και κλειστά κέντρα υποδοχής ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, που ξεκινά σε τρεις-τέσσερις μήνες.

Ανοχή από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρχει μόνο στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών καθώς οι πολίτες εκεί έχουν σηκώσει τα τελευταία χρόνια όλο το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι αντιδράσεις τους είναι κατανοητές και σε ένα βαθμό δικαιολογημένες, τονίζει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα τελευταία αυστηρά μέτρα, όπως τα «κλειστά» κέντρα, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τα πλωτά φράγματα και η επίταξη, αποτελούν σήμα για μηδενική ανοχή στο …μπάχαλο. Παράλληλα το κυβερνητικό μήνυμα εστιάζεται και στην αποθάρρυνση έλευσης νέων μεταναστών.

Η αλλαγή και ειδικότερα η σκλήρυνση της γραμμής της κυβέρνησης προκύπτει και από όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών:  «Εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μετατρέπεται σε μια συνεχή διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται καθημερινά.

Στις συσκέψεις που έγιναν αποφασίστηκε να εστιάσουν τις προσπάθειες τους, στο πως όλες οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, να διακρίνονται από ευελιξία.

Πώς ακριβώς θα είναι τα νέα κέντρα

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σταμάτη Ζαχαρού, σε κάθε νέα δομή στα νησιά θα υπάρχει διάκριση σε τρία μέρη εκ των οποίων τα δύο θα είναι κλειστά κέντρα, ενώ το ένα θα είναι ανοιχτή δομή.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Σταμάτης Ζαχαρός στο Action24 και την εκπομπή Briefing, οι νέες δομές θα χωρίζονται  σε τρία κομμάτια.

Το πρώτο μέρος, το οποίο θα είναι κλειστό κέντρο, θα αφορά αυτούς που φτάνουν στη χώρα και θα παραμένουν μάξιμουμ 25 ημέρες, προκειμένου να ελεγχθεί αν έχουν προσφυγικό προφίλ.

Στο δεύτερο μέρος, επίσης κλειστό κέντρο, θα μπαίνουν όσοι επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, αλλά και για όσους έχει εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους και δεν έγινε δεκτή. Σημειώνεται δε ότι αυτοί, των οποίων η αίτηση δεν έγινε δεκτή, θα παραμένουν στο κέντρο μέχρι να επιστραφούν.

Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος της δομής θα είναι ένα ανοιχτό, δηλαδή θα είναι ένας ανοιχτός καταυλισμός.

Πως θα γίνει η κατασκευή τους

Θα χρησιμοποιηθούν οικίσκοι, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στην Σαουδική Αραβία. Είναι ειδικοί οικίσκοι, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν κουζίνα, θέρμανση, αποχέτευση και τουαλέτα.

Υπογραμμίζεται δε ότι όλα αυτά θα τοποθετηθούν από ιδιωτική εταιρεία, η οποία ιδιωτική εταιρεία θα τοποθετήσει και τον φράχτη, η τοποθέτηση του οποίου θα γίνει με νατοϊκές προδιαγραφές. Ο φράχτης θα είναι ύψους 4 μέτρων.

Η φύλαξη των χώρων

Οι δομές θα φυλάσσονται από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, τα οποία θα ενισχυθούν, ενώ, παράλληλα, θα διατεθούν και ορισμένοι συνοριοφύλακες.

Διευκρινίζεται ότι τα νέα κέντρα θα είναι έτοιμα σε 2 με 2,5 μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ