today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Οι προκλήσεις του Κ.Μητσοτάκη και οι δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί

Η στήριξη  της μεσαίας τάξης και η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών του Πρωθυπουργού, μετά τα καλά νέα που ήλθαν από το εξωτερικό, για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Του Κώστα Πασίση

Την ίδια στιγμή, όμως στο Μαξίμου πραγματοποιούνται και «πυρετώδεις» διαβουλεύσεις, με σκοπό την απενεργοποίηση δυο «ωρολογιακών βομβών», των πλειστηριασμών και της ΔΕΗ, που αποτελούν και κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Τα προηγούμενα χρόνια η «αχίλλειος πτέρνα» της εκάστοτε κυβέρνησης ήταν η «αναιμική» οικονομία και κυρίως οι περιορισμοί στην ελευθερία των κινήσεων, λόγω μνημονίων.

Από το περασμένο Αύγουστο, όμως, αυτό το καθεστώς   άλλαξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον την ευχέρεια να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και το πρόγραμμα του.

Έτσι, το Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά  δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Τα συγκεκριμένα «δώρα» που έχουν ως στόχο τη στήριξη των πολλών,  έχουν προγραμματιστεί να φθάσουν στα χέρια των δικαιούχων από το επόμενο έτος, ωστόσο το ζήτημα του χρόνου υλοποίησης των νέων μέτρων ελάφρυνσης σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το πότε θα πάρουμε τη μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων.

 

Η κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση, όμως έχει να διαχειριστεί και την «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ που στην προκειμένη περίπτωση είναι το άλυτο πρόβλημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας αλλά και την  απολιγνιτοποίηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικά το πρώτο ζήτημα «καίει» περισσότερο την κυβέρνηση, καθώς οι πλειστηριασμοί είναι ένα θέμα με το οποίο δεν μπορεί να «παίξει» κανείς, ούτε λύνεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα και βαρύγδουπες δηλώσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ

Η αβεβαιότητα που προκαλεί η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η πιθανότητα  μαζικών εξώσεων σε δεύτερο στάδιο, χωρίς υπερβολή τρομάζουν την κυβέρνηση και οποιοδήποτε κόμμα καλείται να διαχειριστεί το μέιζον αυτό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι η «καυτή» αυτή «πατάτα» έχει τεθεί από τις Βρυξέλες ως προϋπόθεση για τη μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που αδίκως βρέθηκε στο στόχαστρο για το συγκεκριμένο ζήτημα, παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews», έβαλε τα πράγματα στη σωστή βάση τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να σωθεί το σπίτι εκείνου που πρέπει να προστατευτεί», αφήνοντας απ έξω μόνο τους σκόπιμα κακοπληρωτές.

Τόνισε επίσης , σχετικά με τα κοινωνικά κριτήρια και το εύρος προστασίας ότι δεν μπορούν να «χρεωθούν στον “νεοφιλελεύθερο Γεωργιάδη”, διότι το εύρος προστασίας της πλατφόρμας έχει αποφασιστεί από τον “αριστερό Τσίπρα”». «Αυτός την έφτιαξε», επεσήμανε και χαρακτήρισε «τραγελαφικό» το «να κατηγορείται από τον Τσίπρα για εφαρμογή του νόμου Τσίπρα».

Όσον αφορά τη δεύτερη «βόμβα», της  απολιγνιτοποίησης, η κυβέρνηση το περασμένο Σαββατοκύριακο  πήρε μια «γεύση» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Πτολεμαΐδα.

Αν και τα επεισόδια ήταν μικρής έκτασης έγινε εμφανές ότι οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλοπατέρες της ΔΕΗ, ετοιμάζονται να δώσουν νέες μάχες αδιαφορώντας ουσιαστικά για την επιβίωση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο το αργότερο ως το 2028 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και η συνεισφορά τους στην κάλυψη της ζήτησης ρεύματος προβλέπεται να καλυφθεί από περισσότερες ανανεώσιμες πηγές και από μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες εκπέμπουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τον λιγνίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ