today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Από την πόλη Γουχάν στο θάλαμο απομόνωσης του Σωτηρία – Ο Γ.Μερσινιάς μιλά στο ThePresident

Ο Γιάννης Μερσινιάς  από τον ειδικό θάλαμο  στο  Νοσοκομείο  Σωτηρία που βρίσκεται σε απομόνωση μετά την επιστροφή του από την Κίνα μιλά στο The President.

Με το Γιάννη Μερσινιά γνωριζόμαστε από παλιά,  όταν παίζαμε  μαζί  στο θέατρο για μια φιλανθρωπική παράσταση. Άνθρωπος με ευαισθησίες, πέρα από την κύρια ασχολία του που είναι οι  επισκευές Ιατρικών μηχανημάτων , ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης της Fast Medical  Service, ασχολείται με το θέατρο και τη μουσική.

Γράφει η Μαρία Ε. Δημητρίου

Το περίμενες ποτέ ότι θα σου έπαιρνα συνέντευξη,τον ρωτάω και γελάει.

Αποκλεισμένος σε ένα  ειδικό δωμάτιο στο νοσοκομείο Σωτηρία, τον Θάλαμο αρνητικής  πίεσης, με μόνη συντροφιά το τηλέφωνο και το λάπτοπ  του,  περιμένει να κυλήσουν οι μέρες για να επιστρέψει στην καθημερινότητα του.

Λήψη της θερμοκρασίας σε super market στην Κίνα

Ένα ταξίδι στην Κίνα από αυτά που κάνει συχνά λόγω της δουλειά του, κατέληξε να τον χρίσει πρωταγωνιστή σε μια περιπέτεια που μοιάζει λίγο με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

“ Γνώριζα για τον ιό προτού φύγω για την Κίνα, γιατί παρακολουθώ το κανάλι της China Daily αλλά δεν πίστευα ότι οι εξελίξεις θα είναι τόσο καταιγιστικές ούτε ότι η  επιδημία  θα πάρει τέτοιες διαστάσεις . Πίστευα ότι θα μπορούσαν να τον περιορίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της Πρωτοχρονιάς που ήταν στις 25 Ιανουαρίου. Στις 24 Ιανουαρίου έκλεισε η πόλη Wuhan που ήταν το κέντρο των γεγονότων και μεταφέρθηκα σε μια άλλη πόλη που ήταν ανοιχτή, την Yichang αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα και έκλεισε και αυτή. Αναγκαστικά έμενα στο ξενοδοχείο και όταν έκλεισε η πόλη έκλεισαν και τα εστιατόρια, υπήρχαν μόνο σούπερ μάρκετ ανοιχτά , μέχρι που μας έκλεισαν τις πόρτες του ξενοδοχείου και φαγητό μας προμήθευαν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου που  ήταν και αυτοί εγκλωβισμένοι μαζί μας.”

Το δωμάτιο της απομόνωσης στο Νοσοκομείο “ΣΩΤΗΡΙΑ”
  • Πόσες μέρες κράτησε ο αποκλεισμός και πως έγινε η μεταφορά  ;

Ο αποκλεισμός κράτησε 10 μέρες και  για να μπορέσω να φύγω πήρα ειδική άδεια από την αστυνομία . Από την αρχή πήρα τηλέφωνο την Ελληνική πρεσβεία,έδωσα τα στοιχεία μου και που βρίσκομαι και ήμουν σε διαρκή επικοινωνία. Την προηγούμενη Πέμπτη με ειδοποίησαν μου έστειλαν το έγγραφο της Βρετανικής αποστολής και οδηγίες τι έπρεπε να κάνω . Τη βαλίτσα μου δεν μπορούσα να την πάρω και την άφησα στο ξενοδοχείο. Φύγαμε με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος από την RAF υπήρχαν άλλοι 200 ευρωπαίοι πολίτες στο αεροπλάνο, Άγγλοι , Γάλλοι , Γερμανοί  Ιταλοί οι περισσότεροι, Δανοί, Σουηδοί, Ρουμάνοι, Έλληνες και μερικοί άλλοι.  Προσγειωθήκαμε στο Norton κοντά στην Όξφόρδη και από κει χωρίστηκαμε. Πήγαμε με αεροπλάνο της Ιταλικής πολεμικής αεροπορίας στην Ιταλία σε μια βάση έξω από τη Ρώμη και από κει με παρέλαβε το Ελληνικό αεροπλάνο, πάλι της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Φορούσατε ειδικές στολές στο αεροπλάνο;

Μόνο οι συνοδοί και οι φροντιστές , οι υπόλοιποι, δηλαδή οι επιβάτες  μόνο τις μάσκες μας.

-Πριν φύγεις υποβλήθηκες σε κάποιος εξετάσεις ;

Όχι μόνο τη θερμοκρασία που μου έπαιρναν .

– Και τώρα στο νοσοκομείο στην απομόνωση  για  προληπτικούς λόγους .

Ναι θα πρέπει να μείνω εδώ για 14 μέρες έτσι απαιτείται από το πρωτόκολλο.

Μου φέρνουν φαγητό και καθαρίζουν το δωμάτιο φορώντας ειδικές στολές  που μοιάζουν με  αυτές που φοράνε οι αστροναύτες .

  • Γιόρτασες και τα γενέθλια σου εν μέσω αυτής της περιπέτειας. Φοβήθηκες καθόλου ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά , η οικογένεια σου πως το αντιμετώπισε η γυναίκα σου τα παιδιά σου ;

Ψύχραιμα , το αντιμετωπίσαμε όλοι πολύ ψύχραιμα , πίστευα ότι όλα θα πάνε καλά.

 

-Τώρα πως περνούν οι ώρες εδώ στον ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου ;

Εντάξει, μιλάω στο τηλέφωνο όταν πιάνει και συνεχίζω τη δουλειά μου μέσα από το κομπιούτερ .

-Πως νιώθεις τώρα που γύρισες στη πατρίδα ;

Περιμένω να ξαναμπώ στην καθημερινότητα και να συναντήσω την οικογένεια μου και τους συνεργάτες μου . Να ξαναρχίσω να ζω κανονικά .

  • Πιστεύεις ότι είναι δικαιολογημένος ο φόβος που υπάρχει για τον Κορονοϊό παγκοσμίως ;

Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι , αλλά  πρέπει να τηρούνται  οι απαραίτητες προφυλάξεις για να περιοριστεί ο κίνδυνος μέχρι να απομονώσουν τον ιό και να μπορέσουν να τον καταπολεμήσουν.

Είναι κάτι τελευταίο που θα ήθελες να πεις ;

Ναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που παρά το φόβο πιθανής μετάδοσης του κορονοϊού στάθηκαν και στέκονται δίπλα μας. Από τους οδηγούς πιλότους , αεροσυνοδούς, στρατιώτες, νοσηλευτές, γιατρούς. Όπως επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ για το Υπουργείο Εξωτερικών και προπαντώς θα ήθελαν να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Πρέσβη μας στην Κίνα και τους υπαλλήλους των προξενείων Πεκίνου και Σαγκάης που με τις άοκνες προσπάθειες τους μπόρεσαν να συντονίσουν μια τόσο μεγάλη αποστολή με  άψογο τρόπο.

-Σ’ ευχαριστώ και γω Γιάννη κ  εύχομαι να έχεις πάντα υγεία  και να περάσουν γρήγορα αυτές οι μέρες .

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση αναφοράς στην πηγή

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ