today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Handelsblatt: Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όσο πιο πολύ απομακρύνεται ο Ερντογάν από τη Δύση, τόσο πιο σημαντική γίνεται η Ελλάδα στους Αμερικανούς, επισημαίνοντας ότι τώρα που η Τουρκία έχει αναπτύξει πολλά μέτωπα ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις της με τη Ρωσία, η χώρα μας αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα βρίσκονται σε προστριβές. Γι’ αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί βλέπουν την Ελλάδα ως σύμμαχο σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το άρθρο ακόμα δεν συμβαίνουν πολλά στην αποβάθρα της Αλεξανδρούπολης μέχρι στιγμής. Το λιμάνι της βόρειας Ελλάδας προσεγγίζεται κυρίως από αλιευτικά σκάφη και από το πλοίο που πηγαίνει στη Σαμοθράκη, το οποίο απέχει μόλις δύο ώρες. Σύντομα όμως θα δείτε εδώ πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοια και πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συνεχίζει.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Η Ελλάδα έχει επενδύσει σημαντικά στην επέκταση του λιμανιού τα τελευταία χρόνια καθώς δημιουργήθηκαν νέες προβλήτες, δεξαμενές και πύργοι, έτσι ώστε μεγάλα φορτηγά να μπορούν πλέον να ‘δέσουν’ στην Αλεξανδρούπολη.

Η Handelsblatt σημειώνει πως οι επενδύσεις εκατομμυρίων αναμένεται να αποδώσουν και προσθέτει πως εφέτος το ΤΑΥΠΕΔ θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη λιμενική εταιρεία. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται πολύ, έχοντας μεγάλα σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, αναφέρει το άρθρο επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, έχει επιθεωρήσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Η Αλεξανδρούπολη συμβολίζει μια μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει επισημαίνοντας πως η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία άρχισε να αλλάζει από τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, στην πρόσφατη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα υπενθυμίζοντας πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αποκάλεσε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

«Ενώ η Τουρκία του Ερντογάν αναπτύσσεται από έναν δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ σε μια φιλο-ρωσική αυτοκρατορία εχθρική προς τη Δύση, η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο σημαντικός υπέρ-αμερικανικός παίκτης στην περιοχή, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι αυξανόμενες εχθρικές πολιτικές της Άγκυρας στη διαμάχη για την κυριαρχία και τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο συμβάλλουν στην επιστροφή των Ελλήνων στην Αμερική», ανέφερε η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως είναι πιθανό οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη F-16 και να καταβάλει πίστωση στην Αθήνα για να τη βοηθήσει στην προμήθεια αεροσκαφών F-35. Αυτό θα ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο του Ερντογάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35 που έχει παραγγείλει όσο η χώρα συνεχίζει να έχει εμπορικές συναλλαγές στρατιωτικού εξοπλισμού με τη Ρωσία.

Η νέα στρατιωτική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την επέκταση των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στο νησί της Κρήτης που χρησιμοποιούνται ήδη από τους Αμερικανούς, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ