today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Πώς… πέρασε η αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Ελλάδα

Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, το οποίο εντοπίστηκε σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.
Σφαγιάστηκαν τα 31 ζώα της οικόσιτης μονάδας και ενταφιάστηκαν με τον υγειονομικό τρόπο που προβλέπουν οι κανονισμοί και το πρωτόκολλο, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ιδιώτη, που δεν πουλούσε μαζικά και είχε τα ζώα για ιδία κατανάλωση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, ψάχνουν να δουν αν εμπορεύτηκε.
Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει χωρική οριοθέτηση σε δύο ζώνες ακτίνας τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες λαμβάνεται ήδη μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της νόσου.
Αν και αναμένεται το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, που έχει συσταθεί για το πως πέρασε το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα, τρία είναι τα σενάρια:
-Κατανάλωση μολυσμένης ζωοτροφής από τη Βουλγαρία
-Ζώα που αγοράστηκαν από τη Βουλγαρία και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα έχοντας τη νόσο
-Μέσω αγριόχοιρων
Το τελευταίο μάλιστα σενάριο είναι και το επικρατέστερο καθώς ο αγριόχοιρος, που είναι η βασική εστία μόλυνσης της νόσου, μεταφέρεται ανεξέλεγκτα από τη μια χώρα στην άλλη και γι’ αυτό γίνεται η θήρευση από ειδικά συνεργεία δίωξής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ