today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Αυστρία: Ασάφεια ως προς ενδεχόμενες υποψηφιότητες για το ύπατο αξίωμα

Ασάφεια ως προς τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, που προγραμματίζονται για την άνοιξη του 2022, επικρατεί και μετά τη σημερινή ειδική εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης για θέματα Κοινοβουλίου, κατά την οποία τέθηκε το ερώτημα στους τρεις προέδρους του –πιθανούς διεκδικητές του ύπατου αξιώματος, στο οποίο η ανάδειξη γίνεται άμεσα με λαϊκή ετυμηγορία.

Το ερώτημα συνδέεται βέβαια και με την πρόθεση του σημερινού ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, να θέσει ή όχι ο ίδιος εκ νέου υποψηφιότητα για μία δεύτερη εξαετή θητεία, μετά την πρώτη εκλογή του κατά τον τρίτο γύρο των τελευταίων προεδρικών στις 4 Δεκεμβρίου 2016.

Στις εκλογές εκείνες, έπειτα από τον μακρύτερο στην αυστριακή ιστορία προεκλογικό αγώνα, τον οποίο η Ακροδεξιά είχε επιδιώξει να μετατρέψει σε “αρένα”, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε αναδειχθεί νικητής με ποσοστό 53,8%, έναντι 46,2% του αντιπάλου του, του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.

Στην σημερινή τηλεοπτική εκπομπή, διαφορετικές ήταν οι τοποθετήσεις των τριών προέδρων του αυστριακού Κοινοβουλίου, με τον πρόεδρο του Βόλφγκανγκ Σομπότκα (του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς) να δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο σημερινό αξίωμα του μέχρι το τέλος της πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας τον Οκτώβριο του 2024.

Από την πλευρά της, η πρώτη αντιπρόεδρος της αυστριακής Βουλής, η προερχόμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ντόρις Μπούρες (σ.σ. η οποία είχε διατελέσει πρόεδρος της Βουλής στο διάστημα 2014-2017), σεβόμενη, όπως τόνισε, τον νυν ομοσπονδιακό πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν, άφησε το θέμα ανοικτό.

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής, ο από τον περασμένο Μάιο νέος αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, που υπήρξε ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών του 2016 και ο οποίος επανειλημμένα στο παρελθόν διαμήνυε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2022, απέφυγε να δώσει απάντηση, επικαλούμενος τα “πολλά πράγματα” που έχει τώρα να κάνει ως αρχηγός του κόμματος του.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε διαδεχθεί τον περασμένο Μάιο στην αρχηγία των Ελευθέρων τον παραιτηθέντα τότε από όλα τα αξιώματά του, πρώην αρχηγό τους και πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται άμεσα στη διαβόητη “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, για το οποίο διενεργείται έρευνα σε βάρος του από την Γενική Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, με την ευκαιρία της τρίτης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 26 Ιανουαρίου 2017, και της συμπλήρωσης του ήμισυ της εξαετούς θητείας του, ο σημερινός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν χαίρει ιδιαίτερα ευρείας αποδοχής από τον πληθυσμό της χώρας.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση είναι “ευχαριστημένοι” έως “πολύ ευχαριστημένοι” σε ποσοστό 75% με το γεγονός ότι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξελέγη ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, ποσοστό που θεωρείται από τους αναλυτές ως ιδιαίτερα υψηλό, καθότι η αποδοχή του από τον πληθυσμό τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του ήταν αρκετά χαμηλότερη, με το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση πριν από ένα χρόνο, να περιορίζεται στο 60%.

Η ορκωμοσία του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πριν από τρία χρόνια είχε ακολουθήσει της οριστικής νίκης του στον επαναληπτικό, τρίτο, γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου 2016, έναντι του ακροδεξιού υποψηφίου Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που είχε γίνει δεκτό με ιδιαίτερη ανακούφιση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στη Βιέννη, στα πρώτα τρία χρόνια από την ανάληψη του ύπατου αξιώματος της Αυστρίας, ο 75χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός, επί ένδεκα χρόνια, του κόμματος των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αποδεικνύει καθημερινά την πίστη του στις αρχές και τις αξίες που εκπροσωπούσε σε όλη την προηγούμενη πορεία του, τόσο στην πολιτική, όσο και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος για σχεδόν σαράντα χρόνια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ