today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Σι Τζινπίνγκ: Θα νικήσουμε στη μάχη με τον κορωνοϊό – Ντ.Τραμπ: Έχω εμπιστοσύνη στην Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του είναι «απόλυτα ικανή» να αντιμετωπίσει την επιδημία πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Ο Σι είπε στον Τραμπ πως η χώρα του έχει εμπλακεί σε «παλλαϊκό πόλεμο» για να ελέγξει την επιδημία και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «εθνική κινητοποίηση», στο πλαίσιο της οποίας «εφαρμόζονται τα πιο αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου» της επιδημίας, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Επέμεινε πως είναι βέβαιος πως η χώρα του θα «νικήσει» τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με το δημόσιο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Σι προέτρεψε παράλληλα την Ουάσινγκτον να αντιδράσει «ορθολογικά» στην επιδημία και πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να επικοινωνούν, να ενισχύσουν τον συντονισμό τους και τη συνεργασία τους για να περιοριστεί η επιδημία που προκαλεί ο 2019-nCoV. Ο ιός έχει προσβάλλει πάνω από 31.000 ανθρώπους, εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους 636, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από την εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας νωρίτερα σήμερα.

Τη Δευτέρα, η κινεζική διπλωματία είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι «δημιουργούν και σπέρνουν τον πανικό» γύρω από τον νέο κορωναϊό, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι.

«Η αμερικανική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που απομάκρυνε εσπευσμένα το προσωπικό της από το προξενείο της στην Ουχάν, υπέδειξε να αποσυρθεί εν μέρει το προσωπικό της πρεσβείας της και επέβαλε απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της σε κινέζους ταξιδιώτες», είχε τονίσει η Χουά Τσουνγίνγκ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν έχει πάψει να δημιουργεί και να σπέρνει πανικό, και αυτό αποτελεί πολύ κακό παράδειγμα», είχε προσθέσει η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η Ουάσινγκτον απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτεια των ΗΠΑ σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν είναι αμερικανοί πολίτες και προέτρεψε τους αμερικανούς υπηκόους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα ή να φύγουν το συντομότερο εάν βρίσκονται στη χώρα αυτή. Το Πεκίνο έλαβε από την 23η Ιανουαρίου μέτρα εξαίρεσης θέτοντας de facto σε καραντίνα την πόλη Ουχάν και τα 11 εκατομμύρια κατοίκους της πριν κατόπιν ουσιαστικά αποκλείσει όλη την επαρχία Χουμπέι.

Σι και Τραμπ συζήτησαν επίσης για την πρόσφατη καταρχήν διμερή συμφωνία για το εμπόριο, τη λεγόμενη Φάση 1, καθώς και για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των χωρών τους, μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Ντ. Τραμπ: Έχω εμπιστοσύνη στην Κίνα 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι έχει «εμπιστοσύνη» στην Κίνα και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να τερματίσει την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορώνοϊός, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του για τη συνδιάλεξη των ηγετών. Ο Τραμπ «εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην δύναμη και την αντοχή της Κίνας στη μάχη εναντίον της επιδημίας του νέου κοροναϊού» και οι δύο αρχηγοί κρατών «συμφώνησαν να συνεχίσουν την εκτεταμένη επικοινωνία και συνεργασία των δύο χωρών», ανέφερε η προεδρία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ