today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τ.Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε το συριακό καθεστώς να προχωρήσει στην Ιντλίμπ

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να συγκρατήσει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να προχωρήσει περισσότερο στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με δηλώσεις του που έγιναν γνωστές σήμερα.

«Είπα στον ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ ότι το καθεστώς πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις εναντίον των θεσεών μας παρατήρησης στην Ιντλίμπ, ότι θα απαντήσουμε αν το συνεχίσουν αυτό και ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν το καθεστώς το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Επίσης δεν δεχόμαστε εδώ τη δικαιολογία ότι ‘δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως το καθεστώς’», δήλωσε ο τούρκος υπουργός προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία αναφορικά με την Ιντλίμπ πρέπει να ισχύσουν και πάλι.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως «το καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην Ιντλίμπ εκτοπίζοντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στο καθεστώς να κερδίσει έδαφος, διότι διαφορετικά αυτό θα αυξήσει το βάρος που εμείς επωμιζόμαστε».

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από επίσκεψή του χθες, Δευτέρα, στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις του δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Πιστεύω πως η επιχείρησή μας τους έδωσε ένα καλό μάθημα, όμως δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, η οποία είχε αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ στρατιωτικών από την τουρκική πλευρά, είναι μια «παραβίαση» της ρωσοτουρκικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ, συνέχισε ο Ερντογάν προσθέτοντας: «Εννοείται πως θα υπάρξουν συνέπειες για το καθεστώς».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος είχε κατηγορήσει την προηγουμένη τη Μόσχα, σύμμαχο του καθεστώτος της Δαμασκού, ότι «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», φάνηκε σήμερα να μην επιδιώκει την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία.

«Σ’ αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε μια σύγκρουση ή μια μεγάλη διένεξη με τη Ρωσία. Έχουμε στρατηγικές πρωτοβουλίες με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη ρωσοτουρκική σύμπραξη σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό, περνώντας από την άμυνα.

Ο ίδιος είπε εξάλλου πως «δεν υπάρχει θέμα» υπαναχώρησης όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως «μπορεί» να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου στη Μόσχα ο σημαντικός ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοζάτσεφ δήλωσε πως η Ρωσία ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρό τεστ της ισχύος των υφιστάμεων ρωσοτουρκικών συμφωνιών» τόσο στην Ιντλίμπ όσο και στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι δύο χώρες πραγματοποιούν κοινές περιπολίες.

Αξιωματούχος των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τουρκικές και συριακές δυνάμεις συνεχίζονται με διαλείμματα γύρω από τη Σαρακέμπ, μια πόλη σε απόσταση 15 χλμ. ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις 12 θέσεις παρατήρησης που δημιούργησε στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν, ακόμη κι αν ορισμένες θέσεις είναι τώρα περικυκλωμένεςαπό τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικές θέσεις παρατήρησης πολιορκούνται από το καθεστώς, όμως οι προμήθειες νέων όπλων, εξοπλισμού και στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ιντλίμπ συνεχίζονται», δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ